Kristian von Krusenstierna driver Ågesta ridskola utanför Stockholm tillsammans med familjen. Samtidigt är han också en tävlingsryttare av rang som tävlar upp till världscupnivå.

Vad är tjusningen med att rida dressyr?

— Jag gillar att jobba med detaljerna. Visst, rörelser är roliga men det är den konkreta kommunikationen med hästen, den som på dressyrbanan bedöms i varje steg som jag gillar att jobba med säger han.

Sinnet för detaljerna är en av orsakerna till hans egna framgångar, en annan är hans envishet.

— Jag är kanske inte världens bästa talang men jag kör på och försöker igen. Som alla ryttare vet så är motgångarna fler än framgångarna. Men det är dem man lär sig av. Bränslet får man av framgångarna.

Annons

Förr kunde Kristian von Krusenstierna rida sex, sju hästar om dagen. Nu rider han de tre hästar han tävlar. Rollen som tränare tar numera mer tid.

— Min träningsfilosofi är att undervisa ryttaren så att ryttaren kan undervisa hästen så att den förstår. Generellt är det den största utmaningen, att som ryttare få hästen att förstå vad jag menar.

Det var på Grevagården som hans framgångssaga en gång började när han 1989 tog brons i SM i ponnydressyr.

Nu på lördag är han tillbaka för att hålla en clinic dit allmänheten är välkommen att vara med som publik.

Han kommer att undervisa sex ryttare i grupper om två och två. Ryttarna rider från lätt klass till svår klass och samtliga är medlemmar i Grevagårdens ryttarförening.

Vad kan publiken förvänta sig att få se och höra?

— De kommer att få en förklaring på mitt sätt att se på dressyr och jag kommer också ge lite idéer hur man kan utveckla rörelser som ingår i ett dressyrprogram och använda dem som påbyggnadsverktyg, som hur en 20-metersvolt kan bli en piruett en vacker dag.