Alfred Akersten är viltspårare på Länsstyrelsen. Han fick information om angreppet tidigt förra lördagen och åkte till platsen för att säkra spåren.

– Det var en privatperson som upptäckte vargen när den tog ett rådjur i hans trädgård vid ett torp i ett skogsområde.

– Han hade hört något utifrån och gick ut för att se vad det var. Då såg han något grått som var inbegripet i en strid och visslade först en gång utan att få någon reaktion. Sen visslade han en gång till och såg då att det var en varg som släppte sitt byte och sprang därifrån, berättar Alfred.

I Timmersdalatrakten blev ett rådjur byte för vargen. Händelsen uppmärksammades av torpägaren, som skrämde bort vargen efter att den dödat rådjuret.
Foto: Länsstyrelsen

Det finns ingen bild av händelsen, men vittnet var säkert på att det var en varg han sett och inget lodjur eller räv. Direkt efteråt tog han kontakt med jägare som i sin tur hörde av sig till Länsstyrelsen. Därifrån skickades Alfred Akersten ut för att kvalitetssäkra observationen.

– För en kvalitetssäkring krävs det en utbildad person som ser djuret, eller som går på spår eller dna för att fastställa djurets art. Det ska vara fakta och inte gissningar, förklarar Alfred.

Arttypiskt

Vid en första koll av rådjuret såg Alfred skador på nacken samt blödningar. Därefter tog han av skinnet för att se skadorna i köttet och kunde då bekräfta att det var en varg som varit framme.

– Framför allt är angreppsplatsen viktig för att göra en artbestämning och i det här fallet var det en arttypisk placering av skadan, närmast ett skolboksexempel, konstaterar Alfred.

Annons

– Vargen biter uppifrån då den är så stor och har en stark käke att den kan göra ett sådant angrepp. Ett lodjur hade bitit i strupen istället.

Efter observationen har man satt ut kameror vid kadavret för att se om vargen möjligen skulle komma tillbaka, men det har den inte gjort. Vart den tagit vägen har Alfred Akersten heller ingen uppfattning om.

– En varg kan ströva fem mil på en natt. Nu sågs den i Timmersdalatrakten i lördags morse och kan därmed ha förflyttat sig långt vid det här laget. Det är ganska säkert är han inte är kvar i området, men vi vet inte vart han tog vägen, konstaterar Alfred.

Fler observationer

Iakttagelsen i Timmersdala är den senaste i raden av sju vargobservationer som gjorts mellan den 28 april och 26 maj. De övriga kommer från Locketorp, Dagstorp, Fagersanna, Gullspång, Undenäs och Ekeskog.

Gillis Persson, även han viltspårare för Länsstyrelsen, tror att det rör sig om samma individ och att det handlar om en valp född i fjol, från den så kallade Tivedsfamiljen, som finns i Tiveden sedan 2013.

– Vi har ett foto på en Tivedsvalp, som är dokumenterad under den gångna vintern och bedömer att det här djuret skulle kunna vara den valpen, eftersom bilderna vi fått visar ett djur med valppälsstruktur och snarlik teckning som Tivedsvalpen, säger Gillis Persson.

Han påpekar samtidigt att andra människor har tagit bilderna och att de därför inte är kvalitetssäkrade.

– Vi kan inte veta säkert om folk skickar äkta bilder, men i vissa lägen har vi personlig kunskap om rapportören eller dess kontakter och vi har ingen anledning att misstro de senaste observationerna, understryker Alfred.

Och de båda viltspårarna vill gärna ha allmänhetens hjälp.

– Om man ser ett rovdjur, spillning efter ett eller ett kadaver som man tror kommer från ett rovdjur, kan man rapportera till Länsstyrelsens fältpersonal eller till en sajt som heter Skandobs.se, konstaterar Alfred Akersten.