Vänsterpartiet har nu presenterat sin skuggbudget för Västra Götalandsregionen. Till skillnad från såväl den grönblå majoriteten som de andra oppositionspartierna Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna vill Vänsterpartiet höja skatten med 30 öre.

– Vi tror att det finns acceptans hos västragötalänningarna för det. De ser hur hårt pressad vården är för att klara de berättigade förväntningar på vård av hög kvalitet och i rimlig tid som invånarna har, säger regionrådet Eva Olofsson (V) i ett pressmeddelande.

Vänsterpartiet höjer inte skatten för att samla i ladorna, utan spenderar pengarna framförallt inom sjukvården. Trots skattehöjningen är det beräknade resultatet, åtta miljoner kronor, lägre än i majoriteten, S och SD:s budgetar. För 2021 beräknas till och med ett underskott på knappt 700 miljoner kronor.

I Vänsterpartiets förslag får Östra hälso- och sjukvårdsnämnden, som beställer vård för Skaraborg, 118 miljoner kronor mer jämfört med majoritetens budgetförslag. Vänsterpartiet vill att fler anställs för att förbättra arbetsmiljön och att arbetstiden kortas på arbetsplatser med tuff arbetsmiljö. För de som jobbar natt vill man sänka arbetstiden till 30 timmar i veckan.

Annons

Man vill också öka produktionen på sjukhusen för att komma tillrätta med vårdköerna.

- Vi använder en halv miljard till jämställda löner, låglönesatsning och kortare arbetstid med bibehållen lön för främst sjuksköterskor, barnmorskor och undersköterskor. Det är hela tiden patienternas bästa som är vårt fokus, men vårdens kris är till stor del en fråga om personalbrist. Vi måste få personal som orkar och vill jobba i vården, säger Eva Olofsson.

Partiet tar också höjd för att erbjuda influensavaccin till riskgrupper kostnadsfritt, vilket man motionerat om tidigare, och skjuter mer pengar till primärvården.

Men satsningarna görs inte enbart i sjukvården. Vänsterpartiet vill också frysa taxorna i kollektivtrafiken, som annars höjs varje år, med undantag av månadskortet Regionen runt, som man vill sänka priset på kraftigt.

– Vi ska ha en fossilfri region år 2030 och fler kollektivtrafikresenärer är en viktig pusselbit, säger Jan Alexandersson (V) i pressmeddelandet.

Partiet vill också återinföra ungdomsrabatten för 20-25-åringar.