Det är nu lite mer än tre år sedan Stig Westerberg insjuknade i TBE efter att ha vistats i skogarna kring Brandstorp. Till en början trodde han att han drabbats av influensa, men när symptomen tilltog anade vännerna oråd och såg till att han kom till sjukhus.

Först efter ett ryggmärgsprov kunde man konstatera att han drabbats av en aggressiv form av TBE. Sjukdomen försatte Stig i koma och han fick spendera ett halvår på infektionskliniken innan han förflyttades till ett korttidsboende, och därefter till hemmet i Furusjö. Sedan dess har vägen tillbaka varit lång.

– Jag hade haft tankarna på att vaccinera innan mig eftersom att jag har två hundar och alltid har varit väldigt aktiv ute i skog och mark kring Vättern, men som så mycket annat blev det inte av.

Idag sitter Stig i elrullstol och får assistans tre gånger om dagen. Han rehabiliteringstränar i varmvattenbassäng ett par gånger i veckan, och förhoppningen är att han småningom ska kunna gå inomhus.

– Visst är jag beroende av hjälp, det är en tuff sjukdom. Men jag klarar mig ändå relativt bra. Jag kan fortfarande bo i mitt hus och ha mina hundar, men att gå själv utomhus kommer jag aldrig kunna göra igen.

Stig känner flera som drabbats av TBE i samma område som han själv och idag rekommenderar han alla att vaccinera sig mot fästingsmittan.

– Framför allt hundägare som är ute mycket i skogen eftersom att hundar gärna nosar upp rådjur och de är ju riktiga fästingbärare. Man brukar väl säga att en fästing byter värd två till tre gånger under sin livstid, så det klart att de tappar dem och att man löper stor risk att få dem när man rör sig i deras spår.

Annons

– Visst är det retligt i efterhand att jag aldrig gjorde det, men man får inte gräva ner sig i det. Jag försöker uppmana folk att vaccinera sig, och släktingar och folk i min bekantskapskrets som sett hur jag drabbats av min sjukdom har absolut gjort det.

Stig hävdar bestämt att TBE-vaccinet borde ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet och ser gärna att hela landet inkluderas eftersom att antalet riskområden stadigt ökar.

– Tittar man på vad jag har kostat samhället i och med min sjukdom så tycker jag att det är vansinnigt att staten inte bekostar vaccinationen. Om inte hela summan så åtminstone 50 procent av den. Jag menar för en barnfamilj kan vaccinationerna gå på flera tusen.