Den första polisen mötte mannen på väg 46 den 8 juli i år och kände igen både honom och bilen. Därmed bestämde han sig för att köra efter.

Under färden gjorde polismannen en rad iakttagelser och i stämningsansökan hade åklagaren redovisat dem i punktform:

• Inte stannat vid polismans tecken.

• Accelererat kraftig och lagt sig i motsatt körbana.

• Kört okontrollerat i 130 kilometer i timmen på en vägsträcka med dålig sikt, kört i fel körbana förbi en korsning och sedan accelererat till 150 kilometer.

• Mannen har också genomfört omkörningar på ett ryckigt och okontrollerat sätt, vilket väckte misstankar om rattfylleri i någon form.

I åtalet konstaterades det att föraren kört bilen på ett sätt så att det funnits stor risk för trafikolyckor och genom sitt körsätt ska 57-åringen visat uppenbar likgiltighet för andra människor liv och egendom.

På grund av förarens sätt att köra avbröts förföljandet.

Upptäcks igen

Annons

En stund senare upptäcks 57-åringen igen i närheten av Segerstad och i princip upprepade sig samma historia och mannen försökte fly i bilen på nytt.

Han stannade inte på polismans tecken, körde i alltför hög fart, i en vänstersväng tappade kontrollen och hamnat i ett dike. Han har mycket fort kört över en gårdsplan, där det fanns folk och mannen körde på och hade sönder ett rör till en septiktank.

Därefter har färden gått vidare i samma hastighet, okontrollerat på en åker och föraren stannade inte för än det tar stopp ute på jordbruksmarken. Hans framfart orsakade också stora skador på lantbrukarens grödor. Mannen övermannades till sist med hjälp av sprej och batong sedan polisen slagit ut bilens sidoruta.

När han greps visade föraren också tydliga tecken på att vara drogpåverkad. Polisen har noterat följande saker:

• Humörsvängningar, yviga gester, muntorrhet, stora pupiller och aggressivitet.

Många åtalspunkter

Mannen döms nu för grov vårdslöshet i trafik, grov olovlig körning, rattfylleri och ringa narkotikabrott. Proverna visar spår av amfetamin och cannabis i blodet. Man hittar också en mindra mängd cannabisharts i en dosa som finns i bilen.

Den dömde förekommer under 79 avsnitt i straffregistret. Han dömdes senast den 22 maj 2017 för stölder och smuggling, samt tre fall av grov vårdlöshet i trafik, nio fall av olovlig körning, grovt brott, fem rattfyllerier och ett obehörigt avvikande från trafikolycksplats. Påföljden blev då fängelse 10 månader.

Nu får han ytterligare tre månader för brotten i Stenstorpstrakten.