Onecoin är en kryptovaluta, även kallad digital- eller virtuell valuta och bygger på samma koncept som Bitcoin. "Pengarna" inom en virtuell valuta är inte fysiska utan består av olika siffror som en dator har räknat fram och sedan krypterat. Det finns ingen centralbank som kan garantera värdet på en virtuell valuta utan det är personerna som använder valutan som påverkat värdet.

Tanken med kryptovalutor är att användarna ska ha möjlighet att enkelt genomföra transaktioner och att det ska bli ett nytt betalningsmedel.

Hur Onecoin fungerar

Processen för att införskaffa Onecoin börjar på företagets hemsida. Genom en registrering ges man möjlighet att investera och det finns olika insatser, allt från noll euro upp till 12 500 euro.

Annons

Eftersom konceptet är i uppbyggnadsfasen köper man olika utbildningspaket med tillhörande tokens (exempelvis ger paketet för 100 euro 1000 tokens). Likt andra digitala valutor placeras dessa tokens i en virtuell gruva där användarna sedan "gräver" fram mynten, eller som det verkligen ser ut, låter datorn kryptera fram mynten. Detta tar uppskattningsvis två månader och det krävs ett visst antal tokens för att få ett mynt. Enligt Onecoinsverige ligger värdet i dag på 25 tokens för ett mynt.

Själva vinsten kan sedan göras när man fått sina mynt och har möjlighet att sälja dem för euro. Försäljningsargumenten är oftast att mynten kommer att öka i värde, precis som sin företrädare Bitcoin, och att det därmed finns stora vinster att göra på affären.

Värdet på mynten styrs av tillgång och efterfrågan. För att det inte ska bli ett överflöd av mynten kan bara antalet mynt uppnå till 2.1 miljarder och i dagsläget har det grävts fram över 300 miljoner, enligt Onecoins hemsida.

Bonussystem

De som investerar kan även rekrytera andra till att köpa utbildningspaket och skapa ett nätverk. Varje person får två team under sig och personerna som rekryteras hamnar inom dessa och på så vis kan rekryteraren få direkta kompensationer.

Exempelvis genom direkt rekrytering av en person ger tio procent av den summan som personen investerar. Det går även att rekrytera flera personer under de första 30 dagarna och om personerna tillsammans investerar minst 5500 euro får personen som rekryterat 10 procent extra av alla köp som görs av de nya medlemmarna under denna period.

Framtiden

I dagsläget går det inte att handla Onecoin på börsen eller använda kryptovalutan som betalningssätt till andra företag. Enligt Onecoin själva kommer valutan att sjösättas under 2016, men aktiva medlemmar menar att det kan ta upp till tre år. Än så länge går det bara att genomföra intern handel där medlemmarna själva kan köpa och sälja mynten mellan varandra.