LÄS MER: Flink slutar som elitansvarig i Skara HF

Knäproblemen var ett tag en följetong för Alexandra Roos, med tre operationer på lika många år. Efter senaste, och förhoppningsvis sista, ingreppet fick hon beskedet att hon aldrig mer skulle kunna spela handboll igen.

– Skadan var helt enkelt så stor. Jag drog hela menisken och fick sy många stygn i knäet och läkaren i Finland trodde inte att jag skulle klara av belastningen utan att det skulle spricka när jag började spela.

I det läget hade nog många lyssnat på expertisen och lagt av.

Men Alexandra ville annat.

– För mig, som har en sådan otrolig kärlek till sporten och hade flyttat till Sverige för just handbollen, var det förstås jättejobbigt att höra. Jag var inte färdig. Samtidigt kände jag att gör jag min rehab riktigt bra finns det en chans att komma tillbaka. Det är en av mina största bedrifter, att jag klarade det, säger Alexandra som sedan dess har spelat fyra säsonger.

Och spela har hon verkligen fått göra den här säsongen då lagets andra högersexa Alice Nyfjäll är korsbandsskadad.

– Det var lite trögstartat, men både jag och laget har höjt oss det senaste och är på rätt väg. Jätteroligt att få spela mycket, men det gäller också att visa att jag förtjänar det. Kanske att jag velat lite för mycket, men nu hittat en bättre balans. Framför allt har jag utvecklat mitt försvarsspel, blivit mer delaktig och tuffare, vilket gett trygghet till övriga spelet.

Annons

TV: Se Roos i straffduell med målvaktstalangen

Alexandra Roos.
Foto: Milad Akbarzadeh

På kanten nu

Det var inför förra säsongen som hon blev en renodlad kantspelare och har nu kommit in i det mer och mer. Dessförinnan hade hon mest huserat på niometer.

Nyligen kom Roos med i månadens lag i SHE för december månad där Skara efter EM-uppehållet har tagit två raka segrar. Mot Heid senast visade Alexandra fin känsla i sina lobbavslut. Dessförinnan gjorde hon fyra mål i storsegern (33–22) borta mot Skövde.

LÄS OCKSÅ: Albertssons fem rubriker efter Skara HF:s derbyseger

Nu är det dags för nytt derby.

– De första gångerna vi mötte dem var det lite nervöst, men nu är det som vilken motståndare som helst. Skövde HF var lika med Magnus Frisk och när han inte är där längre är det inte samma känsla. Vi är glada att han är hos oss i stället.

Han var tränaren som såg till att hon hamnade i Skövde HF 2010.

– Vi träningsspelade mot Skövde med finska landslaget så jag antar att det var efter det. Jag har honom att tacka för mycket. Han är den tränare som gett mig mest. Jag gillar hans sätt att träna, spelfilosofi och mentalitet.

LÄS MER: Frisk vinnare i återkomsten till Arena Skövde

Alexandra under kvalet mot Tyresö i våras.
Foto: Janne Andersson

"Roligaste som finns"

Efter tre år i Skövde HF gick hon över till Skara HF, som då spelade i allsvenskan men som nu ligger före lokalkonkurrenten i tabellen. Roos gör sin sjätte säsong i den lila tröjan och är tillsammans med Elin Ottosson den enda som varit med hela vägen. Till sommaren fyller hon 30 år och är därmed en av de äldre i laget.

– Men inte topp tre än, påpekar hon med ett leende.

Alexandra berättar att hon inte har satt något slutdatum.

– Det är det roligaste som finns och så länge den motivationen finns vill jag absolut spela handboll. Jag känner fortfarande att jag har mycket att ge.

Hur är din fysiska status nu?

– Under kontroll. Det är en hög belastning, men jag har mycket hjälp runt om kring från framför allt Harri (Viinamäki, fystränare) och det är inget som hindrar mig från att spela.

Utöver spel med klubblaget representerar hon också finska landslaget. Totalt har det blivit 54 A-landskamper.

– Så länge jag spelar på den här nivån är det lika bra att gå all in. I början av december spelade vi VM-kval, men lyckades tyvärr inte gå vidare. I början av sommaren väntar EM-kval.

Favoritspelaren

Under jul- nyår blev det dock ingen tripp hem till Finland. I stället kom mamma och pappa på besök och var bland annat på plats i Skara idrottshall och såg förra matchen. Hennes far är den hon har fått sitt brinnande sportintresse av.

– Det var allt ifrån fotboll, hockey, bandy till formel 1…

Favoritlaget har också gått i arv.

– Pappa började heja på Manchester United efter flygkraschen de var med om 1958. Min favoritspelare genom tiderna är Ole Gunnar Solskjær, så jag är verkligen nöjd att han nu tagit över som tränare. Jag kan nästan alla hans mål genom tiderna, de har jag tittat på många gånger. Jag har åtta dvd-skivor hemma, åtta timmar med 2 000 Manchester United-mål. Helt fantastiskt!

Hennes hem finns numera i Axvall, men i april blir det inflyttning i en nybyggd villa i Skara.

Kanske att det sammanfaller med att hon är med och spelar Skara HF:s allra första SM-slutspel?

Alexandra Roos

Ålder: 29 år.

Bor: Axvall.

Yrke: Skatteverket i Skövde.

Civilstånd: Sambo Chr..

Alexandra Roos

Ålder: 29 år.

Bor: Axvall.

Yrke: Skatteverket i Skövde.

Civilstånd: Sambo Christian.

Tröjnummer: 77.


Foto: Janne Andersson

TV: Se Skara HF:s derbyjubel: ”Jävligt mycket glädje”