Romanen "Stoner" (på svenska 2014) slog igenom med dunder och brak för något år sedan. Den togs emot som en stor succé, både hos kritiker och publik, och ryktet spred sig snabbt från Europa till Nordamerika.

Det ovanliga med detta litterära genomslag var att författaren, amerikanen John Williams, vid denna tid hade varit död i tjugo år. Stoner publicerades i själva verket redan 1965, då utan att göra något större väsen av sig. Mottagandet av Stoner ger näring åt alla författardrömmar, alla som tycker att deras roman inte har fått den erkännande den förtjänar. Ibland behöver tiden komma ikapp en blivande klassiker.

Om boken

John Williams: Mannen som skrev den perfekta romanen

av Charles J. Shields

översättn..

Om boken

John Williams: Mannen som skrev den perfekta romanen

av Charles J. Shields

översättning: Ragnar Strömberg

Natur & Kultur

John Williams fick aldrig uppleva sitt internationella genombrott som författare. Biografin om hans liv och gärning blir på så vis ganska annorlunda. Det är en berättelse om en ganska anonym man, en författare som betraktades som en medelmåtta under sin livstid. Han levde en relativt anspråkslös tillvaro, men han åstadkom en hel del. Williams skrev trots allt fyra romaner och ett par diktsamlingar.

Charles J. Shields har skrivit en mycket underhållande biografi över den tidigare bortglömde författaren. Han väjer inte från detaljer om kärleksaffärer och konflikter, men den stora behållningen är de insiktsfulla analyserna av Williams verk.

Annons

John Williams kom från mycket enkla förhållanden och gjorde karriär som universitetslärare i litteratur (just det, inte helt olikt huvudpersonen William Stoner i det som kallas den perfekta romanen). John Williams spelade faktiskt en avgörande roll för att etablera ämnet kreativt skrivande i den akademiska världen i USA.

Kärleken till böckernas värld löper som en röd tråd genom hans liv. Han var en klassiskt skolad litteraturvetare och kämpade med näbbar och klor mot modernismens intåg i kurslitteraturen. I Williams ögon borde en bok ha något årtionde på nacken, helst något århundrade, innan den kan göra anspråk på litteraturens kanon. Han gjorde inget undantag för T.S. Eliot och definitivt inte för någon beatförfattare.

Han var en respekterad lärare, men porträttet av människan John Williams är delvis ganska osympatiskt. Den lille mannen med de stora glasögonen kunde vara manipulativ och egoistisk. Samtidigt som han arbetar på universitetet och skriver böcker på sin lediga tid, ägnar han sig åt att supa och röka på ett sätt som knappast var hälsosamt. Under de sista åren tvingades han gå omkring med en stor maskin som hjälpte honom att andas.

Folk som kände honom förvånades att han kunde skriva böcker med sådan inlevelse och förståelse för den mänskliga naturen. För det gjorde han. Förutom "Stoner" har även romanerna "Augustus" och "Butcher's Crossing" blivit återutgivna och nått läsare över hela världen.

Medan han levde verkar Williams ofta ha haft otur, som om han var i otakt med sin samtid. När hans ambitiösa "Butcher's Crossing" recenserades i New York Times 1948 avfärdades den som en westernroman (en slarvig kritiker förvillades möjligen av omslaget). Williams var förkrossad, förnedrad – men han gav inte upp.

Inte heller "Stoner" blev någon succé, som den givetvis borde ha blivit. Det fanns trots allt ett fåtal människor som tidigt såg dess storhet. Enstaka kritiker och författarkollegor har länge hyllat den som ett mästerverk.

Böcker av John Williams på svenska

Butcher's Crossing (1948), svensk översättning 2015

Stoner (1965), svensk översättning..

Böcker av John Williams på svenska

Butcher's Crossing (1948), svensk översättning 2015

Stoner (1965), svensk översättning 2014

Augustus (1973), svensk översättning 2017

Williams författarskap var inte helt förbisett under hans livstid. Den sista romanen, "Augustus", fick det prestigefyllda National Book Award. Recensenterna hyllade skildringen av den romerske kejsarens bana mot maktens hjärta. Genom fiktiva brev och dagboksanteckningar lägger Williams en pusselbit intill en annan tills läsaren ser en större bild av maktspel och intriger. Det är en mästerlig uppvisning i språklig kontroll, lika mycket en perfekt roman som "Stoner".

Williams njöt av framgången med "Augustus", det var en revansch för hans författarskap. Han drog sig tillbaka och publicerade aldrig fler böcker. Hans planer för nästa roman försvann i alkoholdimmorna. Han gick bort 1994.

Många år senare är hans romaner lästa på ett sätt som de aldrig var under hans livstid. "Stoner" och "Augustus" har redan kommit i nyutgåvor på svenska. Rättvisan segrar förr eller senare. Det dröjde ett tag, men ett lysande författarskap fick upprättelse till slut.

Johan Fingal