Den långa värmepedionen som varit i maj och juni innebär eldningsförbud i näst intill hela Sverige. I Skövde är det också förbjudet att använda engångsgrillar på allmän plats. Vill man grilla så får man istället vända sig till fasta grillplatser med galler och cementringar.

Flera handlare har i och med detta valt att tillfälligt plocka bort grillarna från hyllorna.

Brandskyddsföreningen uppmanar nu andra handlare att göra samma sak, de tycker att det är deras ansvar att tillfälligt sluta sälja engångsgrillar.

– Risken är ju stor i många delar av landet och det räcker inte med att några handlare följer det goda exemplet, säger Anders Bergqvist, generalsekreterare på Brandskyddsföreningen.

Två av Skövdes största livsmedelsbutiker har tagit till vissa åtgärder med tanke på eldningsförbudet.

Relaterat: Engångsgrillar helt förbjudna i värmen

ICA Maxi har tagit bort grillarna ur butiken, men det går fortfarande att be någon i personalen att plocka fram en grill från lagret.

– Vi ringde upp Räddningstjänsten och frågade. De rekommenderade oss att sätta upp skyltar med varningstexter och ta bort grillarna ur butiken, säger Jonas Sandén, butikschef på ICA Maxi.

Relaterat: Grillning orsakade utryckning

Även på COOP Forum har varningsskyltar satts upp, men man har där inte tagit bort grillarna från butiken. Uppmaningen från Brandskyddsföreningen har ännu inte nått Magnus Morell som är butikschef.

– Kommer det en sån uppmaning till oss så slutar vi med det direkt, säger han.

Annons

Han menar också att det går att se på försäljningen att det råder eldningsförbud.

– Det har märkts att folk har anammat det här med brandriskerna. De har tagit stort personligt ansvar. Engångsgrillar säljs inte alls i samma utsträckning som de brukar göra såhär års, säger han.