The Overview är en bild och konstutställning som visar människans avtryck på vår jord. Fotograferade från en höjd av 600-800 kilometer från yttre rymden ger dessa bilder ett hisnande perspektiv och ett helt nytt sätt att betrakta jorden.

Utställningen är skapad utifrån boken med samma namn, författad av amerikanen Benjamin Grant. Utställningen består av 32 bilder på en drygt 300 kvadratmeter stor yta på Hertig Johans Torg. Detta är tredje gången den sätts upp i Sverige och den har tidigare setts av fler än 200 000 besökare.

I Skövde presenteras enligt pressmeddelandet en helt ny version med mestadels ej tidigare utställda bilder. Det är även ett större fokus på hur vi skapar den energi vi behöver för att leva i det moderna samhället. Men också bilder som visar jorden i stort. Det är storslaget och ger betraktaren ett nytt perspektiv på hur vi människor existerar och förhåller oss till vår planet på ett sakligt och objektiv sätt.

– För oss är det centralt att samtidigt när vi belyser de stora globala frågorna i en utställning eller föreläsning är det lika viktigt att man engagerar sig på ett lokalt plan med lokala aktörer. Alla är en del av det globala oavsett var man befinner sig på jorden, säger Per Olsson, grundare till arrangerande företaget UpOnWalls.

– För att kunna förändra saker i samhället, ja världen, måste man nå beslutsfattare och även studenter vilket är en central målgrupp. Vi vill med denna utställningen väcka folk utan pekpinnar eller domedagsprofetior men ändå driva på medvetenheten och belysa hur viktigt det är att ständigt våga vara i förändring för att klara de utmaningar vi står inför. Det gäller allt från oss individer, företag och i det här fallet Skövde som stad, säger Per Olsson i pressmeddelandet.

Annons

Föreläsningar och film

Den 9 december kommer det i anknytning till utställningen att hållas filmvisning av dokumentären Overview, samt föreläsningar på Stadsteatern.

Författaren Benjamin Grant föreläser om bilderna, hur allt började för honom och hur han skapade boken om hur jorden ser ut från rymden. Men även om hur man ska uppmuntra unga till entreprenörskap inom området hållbarhet och miljö.

Deltagarna kommer också få höra Per Brevik, hållbarhetschef inom Heidelberg Cement som är moderbolaget till Cementa. Han är en av personerna bakom det nu jättelika projektet för CCS (Carbon Capture and Storage – avskiljning och lagring av koldioxid) i Norge.

CCS går ut på att fånga upp koldioxid ur skorstenarna på cementindustrin och föra tillbaka den till förvaring i de tomma hålrummen som finns utmed norska kusten efter att man utvunnit olja. Per Brevik har i över tio år drivit detta projekt, och målet är att kunna producera koldioxidneutral cement inom tio år. En intressant och angelägen föreläsning inte minst för Skövde där Cementa driver den ena av sina två fabriker.

– Vi har valt att samarbeta med Cementa i Skövde, som är huvudpartner, samt Elektrobyrån. Två lokala bolag har en ambition att lokalt adressera och engagera sig i frågor som samhällsbyggnad och energi, säger Per Olsson på UpOnWalls.

– Vi har också involverat Next Skövde som är duktiga på att aktivera sin stad Skövde och är viktiga för den lokala förankringen.

UpOnWalls är enligt pressmeddelandet ett galleri som istället för att hänga tavlor inomhus började styra sin egna kreativa agenda och ställa ut sina konstnärer utomhus. Allt från stora utställningar i parker eller mitt ute i naturen till att placerat tavlor på vattenytan på en sjö. Det har och även gjorts fotoutställningar under vattnet.

– Vi funkar absolut som ett galleri med att förmedla och kurera exklusiv foto konst till privata samlare eller företag men det är i det offentliga vi gillar att vara. Där det är mycket folk. Där är på dessa platser vi bygger våra egna utställningar. Vi behöver inga väggar. Vi behöver bara en yta på rätt plats, säger Per Olsson.

Utställningen The Overview kommer att invigas på kvällen den 22 november. Efter Skövde ska den vidare bland annat till Stockholm och senare även till Norge under 2020-2021.