Innan man drar igång renovering av ett badrum finns det en del saker man bör ha i åtanke. Bland det viktigaste är att du anlitar hantverkare som följer både Boverkets regler och gällande branschregler. Att se till att jobbet blir fackmannamässigt gjort och utfört av branschgodkända hantverkare kan rädda dig från katastrofer längre fram.

- Man kan göra sina badrum själv men det är något vi på Länsförsäkringar i Skaraborg aldrig rekommenderar. Det är få som faktiskt klarar av det själv och det kan väldigt lätt bli fel. Vi vill ju kunna hjälpa folk när de råkar illa ut längre fram också. Har man då renoverat själv och inte gjort det fackmannamässigt så kan det leda till en lägre försäkringsersättning eller att vi till och med måste neka ersättning, säger Anders Gröndahl, besiktningsman vatten hos Länsförsäkringar Skaraborg.

Anders Gröndahl, besiktningsman vatten hos Länsförsäkringar Skaraborg.

Planering är nyckeln vid renoveringsjobbet

Att renovera är en väg att uppnå de drömmar man har med sitt boende. Dock är det viktigt att man lägger stor vikt vid förarbetet. Att veta vad man vill uppnå, hur lång tid det kommer att ta och hur mycket det kommer att kosta är minst lika viktigt som vilket kakel eller vilken WC-stol man väljer. När man väl har bestämt sig för att man ska renovera så kan en bra start vara att läsa på hos ett försäkringsbolag vad som gäller och även ta in offerter från olika kvalificerade entreprenörer.

- Gör man inte en ordentlig plan från början så kanske man hamnar i tidsnöd och får göra dåliga kompromisser som påverkar slutresultatet. Sen ska man inte heller bygga något nytt ovanpå något gammalt. Man vill att alla installationer i det nya badrummet ska ha samma livslängd. På Länsförsäkringar Skaraborg har vi lång erfarenhet och vi bistår gärna med tips och information om vad man bör tänka på vid en badrumsrenovering, säger Anders Gröndahl.

Länsförsäkringar Skaraborg finns alltid för dig, både om du är in planeringsstadiet eller om olyckan har varit framme. Kontakta Länsförsäkringar Skaraborg om du vill veta mer om hur just du ska tänka med ditt framtida badrum.

Fakta

• A och O när man ska renovera sitt badrum är att man planerar. Att redan från början ha..

Fakta

• A och O när man ska renovera sitt badrum är att man planerar. Att redan från början ha en plan för tidsåtgång, pris och vilken utrustning man vill ha gör att man undviker onödiga risker för kompromisser.

• Läs på hos ditt försäkringsbolag i förväg för att ta reda på vilka tips de kan ge och vilka krav de ställer.

• Anlita alltid branschgodkända entreprenörer som utför arbetet på ett fackmannamässigt sätt. Att bygga på ett fackmannamässigt sätt innebär att man följer Boverkets regler, följer de gällande branschregler som finns samt att monteringsanvisningar följs vid installationerna. Se till att entreprenören kan provtrycka rörsystem i ditt badrum och att de kan utföra så kallade provtryckningsprotokoll.

• Anlita alltid branschgodkända entreprenörer som utför arbetet på ett fackmannamässigt sätt. Att bygga på ett fackmannamässigt sätt innebära att man följer Boverkets regler, följer de gällande branschregler som finns samt att monteringsanvisningar följs vid installationerna. Begär alltid att entreprenören utfärdar ett kvalitetsdokuments samt att entreprenören ska provtrycka rörsystemet i ditt badrum och att de kan utfärda så kallade provtryckningsprotokoll.