Under den gångna helgen genomfördes i Göteborg Soft Touch Open, en av Europas största ungdomsbrottningstävling, i år hade den 85 års-jubiluem. Brottning är en av världens äldsta sporter och innebär en enorm atletisk förmåga och för att gå segrande ur en match behövs inte bara uthållighet och starka muskler utan även kunskaper om tekning samt strategi.

I år samlades nästan 550 brottare från Sverige, Norge, Danmark, Estland, Finland. Nästan 1000 matcher skulle avverkas under dagarna två, på sex brottarmatcher.

Till denna tävling skulle Skövde Atlet och Brottarklubb resa med sex brottare: Boris Hadzic, Simon Karlsson, Saga Frisk, Christ Yacoubian, Muhammad Kuanysh, Mikael Karlsson samt tränaren Pontus Melvinsson och Ledaren Bert-Ola Karlsson.

- Mycket taggade och väl laddade brottare reste med gott självförtroende till Göteborg för att deltaga i denna prestigefyllda tävling som alla vill vinna men vi har tagit det ett steg längre självklart räknas vinster med minst lika viktigt är att deltaga, göra sitt allra bästa, var en del av gänget samt att ha kul och heja på sina brottarkompisar, bo tillsammans under sammansvetsade former ger en stark klubbkänsla som vi värdesätter högt i vår förening, rapporterar ledare.

Boris Hadzic P48 var med för första gången på en stor tvådagars tävling, vilket är mer för att se och lära samt för att få möta helt annat motstånd. Han ställdes direkt mot tufft motstånd i sina två matcher, kämpade tappert men orkade inte fullt ut.

Annons

Saga Frisk F/ä 39 hade lite otur i lottningen och ställdes mot väldigt tufft motstånd men i hennes första match kunde den slutat med helt andra siffror, i andra matchen ställdes hon mot slut tvåan, vilket blev lite för tufft motstånd. Men hennes vilja och kämpaglöd finns och det syns på mattan.

Muhammad Kuanysh P34 var lite för lätt för sin klass där denna var den minsta klassen, annars brukar han gå i klassen knatte. Men han är en tuff kille och vill gärna vara med ute och tävla, han överraskade stort i första matchen och vann den på fall. Kommande två matcher mötte han lite för svåra brottare men gjorde bra ifrån sig men räckte inte riktigt till.

Christ Yacoubian P34 var i samma klass som Muhammad men i den andra poolen. Han gjorde en kanonbra första match mot en norsk kille och Christ vann på poäng 10-3, de två nästföljande matcherna kom aldrig Christ upp i sin rätta nivå och ställdes också mot väldigt bra motstånd men tyvärr två förluster.

En stolt Simon Karlsson med sin tavla, prischeck och silvertallrik för bästa brottare i Pojklasserna.
Foto: Bert-Ola Karlsson

Simon Karlsson P48 hade sitt mål klart att komma till final, efter fyra fall segrar och en vinst på teknisk överlägsenhet samt utan att tappa ett enda poäng var Simon i final mot Hugo Jörgensen, Bjuvs Brottarklubb. I finalens andra hälft tog Simon kommando över matchen och lade sin motståndare på fall. Guldet var bärgat. Med Simons fina brottarfacit i denna tävling erhöll han förutom segerbucklan även ett stipendium i form av en tavla samt 1500 kr. Nomineringen löd ”För förtjänstfulla insatser under tävlingen Soft touch Open 2018”. Samtidigt blev Simon även tilldelad en silver tallrik för bästa pojkbrottare under samma tävling, i konkurrens med ca 170 brottare.

Mikael Karlsson U71 deltog i en av de större klasserna. Med tre vinster på teknisk överlägsenhet och en vinst på fall utan att ha tappat ett enda poäng var han i final. Nu stod han igen mot finalvinnaren från deras möte i U-SM som gick i februari 2018, då möttes de i klassen U65, nu hade båda gått upp en klass till U71, och skulle möta Radoslaw Molin, Malmö Tigers. Efter den snöpliga förlusten vid U-SM var Mikael laddad till tusen och för honom fanns bara ett mål. Matchen blev så jämn som var förväntat men Mikael hade ett helt annat fokus och strategi som gjorde att han hade mera struktur i sin brottning, vilket gav resultat och en välförtjänt guldmedalj. I maj månad åker Mikael med blågula landslaget till U-EM i Skopje, Makedonien.

Så slutade ABK-brottarna

Prislista:

21) Boris Hadzic P48.

13) Saga Frisk F/ä39.

14) Muhammad Kuanysh P34.

..

Så slutade ABK-brottarna

Prislista:

21) Boris Hadzic P48.

13) Saga Frisk F/ä39.

14) Muhammad Kuanysh P34.

15) Christ Yacoubian P34.

1) Simon Karlsson P48.

1) Mikael Karlsson U71.