Närmare nio av tio bostadsinbrott förblir olösta, om inte någon liga avslöjas, som Borrligan för några år sedan. Nu är det dags att ändra på det, och 1 november startar Operation Kofot i Skaraborg.

Fakta: 287 bostadsinbrott hittills i år

Hittills i år har anmälts: 287 bostadsinbrott, och av dessa har 12,9 procent klarats upp. 2012 k..

Fakta: 287 bostadsinbrott hittills i år

Hittills i år har anmälts: 287 bostadsinbrott, och av dessa har 12,9 procent klarats upp. 2012 klarades 22,9 procent av brotten upp efter att borrligan åkt fast. Ligan fick sitt namn eftersom de borrade hål i fönsterkarmar och petade upp fönsterhakarna med hjälp av en metalltråd.

Antal bostadsinbrott 2010-oktober 2014:

Skövde: 277

Falköping: 248

Skara: 245

Vara: 205

Götene: 107

Tidaholm: 88

Skaraborg: 1 799

 

– Målet är att få ner antalet inbrott, och att klara upp så många som möjligt, lovar Mattias Angerfelt, en av de två poliser som går i täten för kampanjen.

Vässa arbetet

Förlagan till kampanjen finns i Fyrbodal, där det riktade arbetet mot bostadsinbrott har lett till tydligare rutiner hos polisen och ett större engagemang från allmänheten.

– Och dessutom en större andel uppklarade brott, säger polisen Magnus Larsson.

Annons

Kampanjen innebär inte att en mängd nya poliser ska jaga inbrottstjuvar. I stället handlar det om att arbeta vassare och mera effektivt.

– När ett bostadsinbrott anmäls ska vi alltid ta oss till platsen, det är en regel som gällt länge. Det första jobbet på en brottsplats måste göras rätt, för det kan aldrig göras om. En hundförare ska alltid kontaktas för spårsök, eller för saksök eftersom tjuven kan ha tappat föremål, säger Magnus Larsson.

Färre ser mer

Närboende ska informeras, så att de kan komma med iakttagelser, och rutinerna för att lägga in rätt uppgifter i registren ska ses över. För att öka samordningen kommer Magnus Larsson och Mattias Angerfelt att vara förundersökningsledare för alla bostadsinbrott i Skaraborg under kampanjtiden. Annars utreds brott sällan gruppvis, utan där de har begåtts.

– I Fyrbodal hade de också ett fåtal förundersökningsledare och det ledde till en bättre överblick, säger Magnus Larsson.

Stoppa tjuven innan

Det förebyggande arbetet är en annan grundbult i kampanjen. Broschyrer ska delas ut och polisen kommer att lägga varningslappar i brevlådor när de ser villor som verkar tomma och mörka. Sedan finns det mängder som var och en kan göra.

– Undvik att ha kontanter hemma. Gör listor på vad som finns hemma, eller ta foton. Och lägg inte reservnyckeln under en kruka på trappen, säger Magnus Larsson.