Nyligen hölls säsongens första deltävling i SPDS (Swedish Powerdrift Series) på Karlskoga motorstadion. Serien är uppdelad i två klasser, ProInt och Modified.

Killen som vann Modified-klassen var en debutant i sammanhanget - Henrik Åkeson. Att det skulle gå så bra var det väl ingen som räknat med.

Trots det var det inte helt oväntat. Större delen av den manliga släkten har hållit på med bilsport sedan långt tillbaka i tiden. Bland annat har Henrik två kusiner som kört rally-SM.

Henrik har under sin satsning haft hjälp av sin bror Filip och pappa Ulf.

– Men även mina kompisar stöttar mig och det är ovärderligt.

Som konståkning

I ett försök att förklara vad drifting är gör Henrik en jämförelse med konståkning. Drifting är nämligen en bedömningssport där domare avgör hur bilen förs fram på en uppgjord bana med flera kurvpartier. Allt poängsätts och totalpoängen kan som högst bli 100.

– I kurvpartierna finns olika föremål som man ska åka så nära som möjligt för att hålla det tilltänkta spårvalet. Samtidigt bedömer domarna vinkel, alltstå hur bred sladden är, spårvalet, farten samt rena stilpoäng.

Annons

Henrik, som bor i Tibro, har kört drifting sedan 2011. Starten i Karlskoga var dock den första någonsin i tävlingssammanhang. Henrik rattade en BMW 325 från 1987, en bil som efter viss modifiering numera har omkring 450 hästkrafter.

I kvalrundan hamnade Henrik på 53 poäng vilket räckte till en fjärdeplats i kvalet och därmed en plats bland de 16 som fick köra final.

Finalen kördes som en ren utslagstävling där man tävlade två bilar samtidigt mot varandra, så kallad twindrifting. Efter att ha tagit sig igenom alla åtta steg kunde Henrik alltså stoltsera som slutsegrare.

– Jag gick in med inställningen att det här är kul och hade inga direkta planer på att vinna. Nu var det en väldigt svår bana och nästan alla bilar var av banan någon gång. Men jag lyckades hålla mig kvar hela tiden och vann mycket på det.

Vad är det som är så kul med drifting?

– Det är sjukt kul att köra bil på sladd. Jag insåg ganska tidigt att jag hade lite talang och då är det bara att köra på. Och så är det en publiksport. Drifting drar mycket mer folk än banracing.

Säsongen innehåller ytterligare tre tävlingar. Närmast väntar deltävling i Sundsvall den 6-7 juni. Finalen körs i slutet av augusti på Sturup raceway.

Känner du att du kommer ha press på dig nu?

– Jag har inte tänkt så mycket på det, men kan tänka mig det. Nervositeten börjar kännas mer och mer i alla fall.