Tomas Gunnarsson berättar att kvinnor och män framställs väldigt olika i media, reklam och andra fotosammanhang.

— Kvinnliga ledare förminskas ofta i bild och ombeds bjuda på sig själva och vara sexiga och spexiga. Män ser ofta seriösa och professionella ut. Jag brukar säga att de ser på gränsen till mordiska ut. Om man tittar ett extra varv i Pressbyråns tidningshyllor ser män ofta ut som mördare, de ser ut som om de verkligen vill skära halsen av dig. Då undrar jag vad det säger om mansidealet i vårt samhälle. Alla känner till att kvinnor objektifieras och förminskas på bild, men man ska vända på det också och se vad bilderna säger om män, säger Tomas Gunnarsson.

Annons

Det är föreningen Kvinna Skaraborg som anordnade föreläsningen på onsdagskvällen.

— Vi vill lyfta ämnet i positiva termer. Det hamnar så lätt i en offerroll, att det är så synd att det inte är jämställt, säger Erika Ekesbo Andrén, ordförande i Kvinna Skaraborg.

Hon gladdes åt att det kom ett flertal män till föreläsningen.

— Föreningen Kvinna Skaraborg har funnits sedan 1992 och för ett år sedan öppnade vi upp för killar. Vi sa att vi jobbar för jämställdhet, då kan vi inte stänga ute dem som bör lära sig mer. Och det har verkligen gett resultat. Det kommer fler och fler män, säger Erika Ekesbo Andrén.

Det pågår diskussioner om att ta in män även i styrelsen.

— Jag skulle gärna se en manlig styrelseledamot. Det ska vara mångfald, säger Erika Ekesbo Andrén.