Nyligen tecknade åtta kommuner, däribland Skövde, Tidaholm, Töreboda, Hjo och Tibro avtal med Skånemejerier om mejeriprodukter som färsk mjölk, grädde, fil, yoghurt och grädde, dock inte ost. Avtalet är värt 13, 5 miljoner kronor per år och sträcker sig från 2017 till 2021. Mejeriprodukterna ska användas i kommunens storkök vilket innebär att de hamnar på tallriken hos de som går i kommunens skolor och bor på kommunens äldreboenden.

Skånemejerier var faktiskt det enda mejeri som hade lämnat anbud.

— Vi var i kontakt med Arla och fick veta att de inte kunde lämna anbud eftersom de inte kunde svara upp mot kraven, säger Conny Bjurman.

— Vi hade inte hela det segmentet som kommunerna ville ha, säger Daniel Emilsson, presschef, Arla.

Falköpings mejeri lade inte heller anbud av samma orsak.

Annons

I underlaget hade Skövde kommun, som var huvudansvarig för upphandlingen, ställdes krav på att produktionen ska följa krav som motsvarar den svenska djurskyddslagen. Ett krav är att antibiotika endast ges efter inrådan från veterinär, ett annat att djuren ska vara bedövade vid operativa ingrepp.

— Vi hade gärna sett en lokal leverantör men Skånemejerier äger Hjordnära mejeri utanför Hjo så vi är ganska nöjda ändå.

Närmare 60 procent av mejeriprodukterna är ekologiska. Den största andelen är mjölken, där prisskillnaden är minst mellan vanlig mjölk och ekomjölk.

Skövde kommun har även tecknat ett nytt fyraårigt avtal med Grönsakshuset i Skövde. Även här har kommunen efterfrågat lokalt producerade livsmedel och nu har man tecknat avtal med sju leverantörer där Grönsakshuset sköter distributionen.

De sju leverantörerna är Olivia, (kallpressad rapsolja), Vedum, Öredals skaleri (morötter) från Vinninga, Franzéns champinjoner, Tidaholm, Gäsene mejeri, (cylinderformad ost) Ljung, Kalvdans i Kulling, Vårgårda, Mor Britta (rödbetssallader etc), Fristad, Västgöta honung, Böja.