I tisdags var det tre år sedan den sista kesoburken fylldes i mejeriet i Skövde där 90 personer arbetade. Sedan följde en lång process innan själva fastigheten blev till salu. Det tog tid att plocka ut mejeriutrustningen, nästan ett år. Den flyttades till Arlas anläggning i Falkenberg, som tog över kesotillverkningen.

Nu står allt tomt i Skövde: Kontor, produktionslokaler och mottagningsdelen dit alla leveranser kom.

– Vi kör byggnaden på sparlåga. Vi har en tidigare anställd på plats på deltid. Han kan fastigheten och ser till så att ventilation och värme fungerar och bevakar så att inget händer. Så byggnaden blir inte sämre tekniskt sett, säger Claes Walters, före detta fastighetschef för Arla Food AB.

Han har gått i pension men ansvarar för försäljningen av det gamla mejeriet i Skövde och förklarar att det ofta är tidigare anställda som får sköta den typen av uppgifter vid sidan om ett annat jobb.

Den förre fastighetschefen konstaterar att det brukar ta lång tid att avyttra ett nedlagt mejeri eftersom det ofta handlar om stora fastigheter.

– Det är inte helt enkelt. Det tar tid att hitta rätt intressent och sy ihop en bra paketlösning.

I Skövdes fall har det funnits intressenter, men än har helt enkelt den rätta köparen inte dykt upp.

Annons

90 personer jobbade i mejeriet i Skövde när det begav sig.
Foto: Arkivbild: Per Claesson

– Många har hört av sig och varit på plats och tittat, men det har hittills inte blivit någon affär.

Tror du verkligen att ni lyckas sälja fastigheten?

– O, ja. Det tror jag. Hittills har vi sålt det vi ska sälja. Det är vårt mål här också, men ibland tar det som sagt tid.

Claes Walters berättar att han så sent som i förra veckan blev uppringd av ett företag som ville veta mer om det gamla mejeriet.

Är mejeriet i Skövde ovanligt svårsålt?

– Nej, det kan jag inte säga. Vi har haft mejerier som stått osålda under lång tid. Här rör det sig om en gammal byggnad som är i hyfsat skick och kan användas till något annat ändamål. Det brukar vara fastighetsbolag med lokal förankring som visar intresse för sådana här objekt och sedan hyr ut delar av lokalerna till mindre företag. Även i Skövde har fastighetsbolag som finns på orten hört av sig.

Enligt Claes Walters är det inte ovanligt att fastighetsbolag i sin tur hyr ut till exempel transportföretag som är ute efter ett garage eller livsmedelsföretag som vill ha en lokal med kaklade väggar och klinkergolv.

– Hyrintressenter har det funnits länge. Men vi ska inte ägna oss åt att hyra ut, det är inte vår kärnverksamhet. Vi ska ta hand om mjölken.

Istället handlar det om att sy ihop ett bra paket åt något fastighetsbolag med muskler och det är inte gjort i en handvändning.

– Vi har sålt ganska många fastigheter under årens lopp så därför är jag inte särskilt orolig. Det finns ju intressenter, det gäller bara att komma till ett bra avslut, säger Claes Walters.