Att Skövde kommun ska såga ner ett antal träd berättade tidningen i onsdags.

Först på tur stod linden framför nya parkeringshuset vid Regionens hus. Det sågades ner morgonen efter eftersom det ansågs skymma ett videokonstverk, som ska monteras på p-husfasaden.

Och om en dryg vecka tas nästa träd ner. Det handlar om en ek som man menar står i vägen när kommunen ska dra nya vatten- och avloppsledningar. Och hinner man kommer även en svampangripen bok, som är döende, att tas bort samtidigt.

Ytterligare bokar i området, som växer där ett nytt studentboende ska byggas, kommer att sågas ner under sensommaren.

Träd, särskilt sådana som av olika anledningar ska tas bort, väcker alltid stort engagemang bland tidningens läsare. Så också den här gången. Inte minst på tidningens Facebook-sida.

Att kommunen anser sig ha giltiga skäl som i det här fallet och dessutom är mån om att plantera nya, minst lika många träd som den tar ner, tycks inte spela någon roll.

Ilskan är ändå påtaglig hos de flesta cirka 50 personer som på fredagseftermiddagen kommenterat beskedet.

Videokonstverket ska monteras på p-husväggen.
Foto: Christina Carmbrant

De skriver till exempel: ”Bevara träden de är vår lungor”, Skövde hugger ned allt som är i vägen”, ”Låt träden vara”, ”I många andra städer är man rädd om grönskan. Men i Skövde ska de bort”, ”Riv huset i stället och plantera träd där” och ”Men finns det inte något vi Skövdebor har att yttra oss om vad gäller något så viktigt som trädfällning. Vems beslut......”.

Annons

Och så fortsätter det.

En och annan försöker nyansera det hela.

En läsare skriver till exempel: ”Gamla utdöda träd ska naturligtvis bort, är övertygad att det finns en bra plan bakom. Men bevara gärna lite och rusta upp i stället för bara nytt.”

En annan påminner om att kommunen också planterar nya träd och tillägger: ”Men det antar jag inte är så intressant, för då har folk inget att gnälla på.”

Men hen får genast mothugg: ”Men de hugger ner mer. Se vid norra Ryd, Boulogner etc.”

Följ SN på Facebook här.