Tisdagens tranräkning landade på 75 fåglar.

Långt ifrån en traninvasion, men tillräckligt många för att tranintresserade redan börjat röra sig i området kring Hornborgasjön.

Naturvårdsverkets Trandansen, några hundra meter från Bjurums kyrka, säsongsöppnar den 25 mars.

— Men det är en del bilar som rör sig i området, så vi tycker det är dags att öppna, säger Lennart Melin, tillsammans med Ingegerd Melin kyrkvärd i Bjurum.

Intensiv tid

Trantiden är en intensiv period i trakten, massor av folk besöker området.

Annons

— Man vill ge folk en extra upplevelse när de besöker kyrkan och den gamla skolan, säger Ingegerd Melin.

På torsdagen öppnar både kyrkan och gamla skolan nedanför kyrkbacken för besökare.

I gamla skolan, som byggdes som skola redan 1770, ordnar Gudhemsbygdens hembygdsförening kafé. Ingegerd Gerde ställer ut 13 tranmålningar i olja, och ett mindre rum är vikt för bilder av naturfotografen Gösta Eriksson.

I husets källare är skolmuseet öppet.

Frälsarkransen

I kyrkan ordnas en annan utställning med Ingegerd Gerdes verk. Hon har utgått från förre biskopen Martin Lönnebos Frälsarkransen, där olika pärlor ska föra tankarna till begrepp som kärlek, hopp, Gud, pånyttfödelse och medvetenhet om sig själv. Frälsarkransen är ett begrepp som bland annat används i konfirmandundervisning.

I keramik, och i några fall med bilder och små installationer, har hon återgett de olika begreppen i pärlkransen, allt uppställt runt altarringen i kyrkan.

— Utställningen har visats en gång förut, kanske kommer den att visas en gång till, säger Ingegerd Gerde som samtidigt förbereder en utställning under kulturveckan i Tynnered med vernissage den 26 mars. Där har hon gjort en serie verk på temat återskapesle.