Pojkarnas ordinarie omklädningsrum på Vasaskolan har renoverats under hösten. Under tiden har man haft två tillfälliga duschpaviljonger uppställda på skolgården. Men de senaste veckorna har paviljongerna utsatts för upprepad skadegörelse.

– Någon eller några har sparkat in dörrar och skåp och brutit av kranar, så det har sprutat ut vatten i duschrummet, berättar Vasaskolans rektor Eva Carlander.

– Kranarna har reparerats vid tre olika tillfällen, men när det hände igen i veckan stängde vi paviljongerna, då de vanliga omklädningsrummen ska tas i bruk på måndag, tillägger hon.

Stängningen av paviljongerna medförde att pojkarna som skulle ha idrottslektioner på torsdagen eller fredagen antingen fick hitta annan plats att byta om, eller ha lektion i sina vanliga kläder. En lösning man valde under rådande omständigheter.

Vem som stått för skadegörelsen är inte fastställt.

– Det är oklart om det är elever på skolan som gjort det och när det hänt. Men inget har skett inne i skolans lokaler så vi tror att skadegörelsen inträffat efter skoltid, säger Eva Carlander.

Hon konstaterar vidare att man pratat med många elever för att höra om någon sett eller hört något, men att det hittills inte gett något resultat.

– När något sådant här händer brukar det komma fram förr eller senare, men i det här fallet har det inte gjort det, säger rektorn.

Annons

Klart är dock att ingen har brutit sig in i paviljongen i samband med skadegörelsen. Förövaren eller förövarna har med andra ord sannolikt gått in genom en öppen dörr.

– Paviljongerna har branddörrar som bara kan låsas inifrån. Någon kan alltså ha gått ut den vägen under dagen, lämnat dörren öppen och sedan gått in igen senare, funderar Eva Carlander.

Efter skadegörelsen har skolan gjort en polisanmälan. Vidare har man utökat bevakningen av skolområdet nattetid för att förhindra ytterligare vandalism, samt att information om det inträffade har gått ut till elever och vårdnadshavare via skolans internkommunikation.

Nu återstår att se om det går att få fram de skyldiga bakom skadegörelsen. Oavsett vilket påpekar rektorn att det inträffade är trist och beklagligt då det bara slår tillbaka på skolans ekonomi.

– Det finns inga försäkringar som täcker det här utan vi får betala med skolans pengar. Det är tråkigt eftersom de kan användas på bättre sätt. I övrigt hoppas vi att det inte blir någon mer skadegörelse när vi börjar använda de vanliga omklädningsrummen igen, säger Eva Carlander.