I tre års tid har jag tillsammans med andra i vår stad lärt känna de tiggare som kommit hit, hört deras berättelser och skaffat kunskap om situationen i deras land. De har hjälpt oss att SE att det finns problem i Europa som många av oss inte hade en aning om. Och som många hellre blundar för, och vill slippa se, nämligen diskriminering av en liten utsatt etnisk grupp, kallad romer. I Rumänien är det 70 procent arbetslöshet bland romer. Inte för att romer inte vill arbeta. För det vill flertalet. Utan för att de inte ges tillfälle. Och ges det tillfälle, så har de inga arbetsrättsliga lagar som skyddar dem.

Bara i sommar har vi fått höra om ett fall där en man arbetat 2 månader, men inte fick ut sin lön. Utan arbete står man utanför alla försäkringsstöd i Rumänien, som a-kassa och sjukförsäkring. Sjukdomarna bland dessa fattiga är givetvis många, och romer dör 10 år tidigare än andra rumäner.

2008 slog finanskrisen hårt mot Rumänien och 2010 eurokrisen. De enkla jobb som förut hade funnits för romer i Spanien och Italien försvann också.

De utsatta EU-medborgarna organiserar sig i familjer och släkter för att hjälpas åt att komma till Sverige och för att klara sig här. De hjälps åt precis som andra människor gör. I Falköping har vi inte någon kriminalitet bland våra tiggare. Ingen nedskräpning. Inga kåkstäder. Vi har lyckats att ge dem tak över huvudet genom privatpersoner. Kriminella ligor är ovanliga överhuvudtaget i Sverige, speciellt om man jämför med antalet tiggare som finns. Det finns ohederliga människor överallt, i alla grupper och samhällsklasser.

Annons

Ett tiggeriförbud däremot, kommer att öka kriminaliteten bland denna utsatta fattiga grupp. Forskning från London under 1990 talet visar på det. Hans Swärd, professor i socialt arbete i Lund har forskat och skrivit många debattartiklar om detta. Prostitution o annan brottslighet ökade efter att tiggeri kriminaliserats. Sunt förnuft säger samma sak. Om man inte kan få arbete, och inte har någon a-kassa, och inte kan tigga. Vad återstår då? Vad skulle du själv göra?

Dessutom: Ska vårt samhälle verkligen bekosta de stora summor som polisinsatser och rättsprocesser skulle kosta om tiggeriförbud skulle införas? Är inte dessa myndigheter redan hårt belastade? Har Sverige inte allvarligare problem att ta itu med?

Vi välkomnar alla långsiktiga lösningar på fattigdomens problem här och i övriga Europa och i världen. Men de fattiga behöver leva också idag, precis som vi andra, och tar de tillfällen som finns. Tiggeriet är en sista lösning, det sista hoppet att slippa bli kriminell. Hellre tigga än bli tjuv eller prostituerad! Men nu vill SD och Moderaterna alltså tvinga dem in i kriminalitet. Det är vad ett tiggeriförbud kommer att innebära i praktiken.

Nazisterna marscherar åter öppet på svenska gator. Detta störande inslag i vår gatubild, kostar vårt samhälle stora summor pengar i de polisinsatser som krävs för att hålla ordning. Man skulle kunna kalla det för ett kostsamt ordningsproblem verkligen! Skulle det inte vara mycket bättre med ett förbud?

På 30-talet hände samma sak i Tyskland. Samtidigt började man också propagera för ett tiggeriförbud. Hur det slutade vet alla som inte blundar. Efter att ha utnyttjat demokratin för att komma till makten, avskaffade man demokratin och införde diktatur. Och bland många andra, mördades cirka 500 000 romer i koncentrationsläger.

Anneli Lendrup Föreningen Impreuna och Stödgruppen för utsatta EU-medborgare i Falköping, Tina Redin Diakon Sv Kyrkan Falköping, Lisa Gerenmark Diakon Sv Kyrkan Herrljunga, Ann Kyrkander Mp, Klara Elinderson konstnär, Johan Eklund pers.ass, Emelie Pettersson egen företagare, Håkan Lendrup pensionär, Nils Arne Andreasson pensionär, Sandra Flensén präst Sv Kyrkan Falköping, Helen Pettersson barnmorska, Ulrika Rislund musiker