För Varas del innebär det ändå att kommunen ligger i topp av dessa sex kommuner, med placering 62 av Sveriges 290 kommuner.

Tidaholm har klättrat mest i Skaraborg, 47 placeringar, men hamnar ändå i nedre halvan, på plats 186.

Grästorp toppar även i år listan i Skaraborg, på plats 26.

– Grästorp har bäst företagsklimat i Skaraborg. Det beror bland annat på ett målmedvetet arbete och fokus på en bra dialog med företagen i kommunen, säger Kristian Johansson biträdande regionchef Svenskt Näringsliv, i ett pressmeddelande.

Även Falköping går starkt framåt med 43 placeringar och hamnar nu på plats 125.

Annons

Skövde uppvisar ett positivt trendbrott. Skövde har tappat några få placeringar varje år sedan 2010, men trenden verkar nu vara bruten och man förbättrar sig blygsamt.

Det ser inte lika positivt ut i alla kommuner i Skaraborg. Lidköping tappar hela 50 placeringar, plats 154 innebär kommunens sämsta placering någonsin. Företagen i Lidköping anser framförallt att attityden från tjänstemän och tillämpningen av lagar och regler försämrats påtagligt. Även Hjo och Skara backar. Gullspång har Skaraborgs sämsta företagsklimat.

– Det är fortsatt alltför stora skillnader mellan kommunerna i Skaraborg. Det skiljer hela 227 placeringar mellan Grästorp och Gullspång. En majoritet av kommunerna återfinns på topp 100, men samtliga kommuner i Skaraborg har potential att befinna sig där. Det finns utrymme och behov för att lära mer av varandra, säger Kristian Johansson.

Västra Götalands bästa företagsklimat finns i Vårgårda som har Sveriges åttonde bästa, kommunens bästa placering någonsin.

Årets etta i rankingen är återigen Solna, tätt följt av Sollentuna och Nacka. Flera av landets största kommuner försämrar sin placering. Stockholms stad får med plats 96 sin lägsta placering på tio år. Malmö har med plats 153 aldrig rankats lägre.

Årets ranking bygger på enkätsvar från 31 400 företagare tillsammans med statistik från SCB och UC.