Sveriges Mästerkock pågår för fullt på TV4 och är nu framme i finalrundan. Tolv finalister ska bli en och sannolikheten att det blir en skaraborgare är stor. Två kandidater från "bögda mella Vänern och Vätta" tävlar om titeln: Daniel Johansson från Hjo och Wichudaporn Chaiyasaeng från Grästorp.

Relaterat: Full pott för Skaraborg i Sveriges mästerkock

Och första omgången gick inte bara bra - utan lysande för båda. I en tävling där det gällde att laga pasta och köttfärssås delades finalister upp två och två, och skulle kommunicera genom en vägg. Skaraborgsduon utgjorde ett lag och klarade sig på bästa sätt.

- Fantastisk spagetti, fantastisk köttfärssås. Ni var bäst idag, deklarerade Leif Mannerström i juryn.

– Yes, helt otroligt. Bäst idag!, Det är verkligen skitfränt, jublade Daniel från Hjo.

Vi träffade Daniel innan tävlingen startade och bad honom laga en rätt. Och kan du tänka dig - han lagade köttfärssås och spagetti framför vår kamera. Så nu har du chansen att testa Sveriges bästa spagetti Bolognese.

Ett vinnande recept

Här är Daniels recept på spagetti och köttfärssås:

Finhacka en charlottenlök och en..

Ett vinnande recept

Här är Daniels recept på spagetti och köttfärssås:

Finhacka en charlottenlök och en gul lök och fräs den sedan i gjutjärnsgryta i smör tills löken fått färg och har karamelliserats. Höj sedan värmen på spisen och fräs 1 kg blandfärs. Avvakta med att röra om tills köttet fått färg.

När all färs har fått färg - tillsätt 2-3 msk oxfond, 2 msk tomatpuré, 1 burk krossade tomater, 2 msk soja, 1 msk sardellcreme, 1/2 dl vispgrädde, en halv morot delad i bitar samt 2 lagerblad. Låt puttra på lägre värme i cirka 15 minuter. Man kan även lägga i champinjoner, tomat eller andra grönsaker.

Vänta med att koka spagettin så att det kan ätas direkt och koka al dente, alltså med tuggmotstånd. Servera gärna med riven parmesanost. Rätten räcker till 5-6 personer.

Annons

Relaterat: Kompisen anmälde Daniel - nu siktar han på seger i Sveriges mästerkock
Relaterat: Så lagar du mat som en mästerkock
TV4
Mat