— Här stod jag förra våren och fotograferade norrsken.

Terje Hellesø återvänder ofta till hassellunden ett stenkast från lägenheten i centrala Mullsjö. Han väljer ett motiv, medan klockslag och årstider förändras. Hellre tio olika bilder på liljekonvalj än på tio olika blomarter.

Fakta: Avslöjande 2011

26 augusti: publicerade en jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet ett blogginlägg där han ifr..

Fakta: Avslöjande 2011

26 augusti: publicerade en jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet ett blogginlägg där han ifrågasatte rimligheten i Terje Hellesøs bilder.

Flera bilder: hade kort innan publicerats i JP.

En tråd: på forumet Flashback startades och man började hitta originalbilder till djuren.

Terje Hellesø: försvarade sig i JP och hoppades bli rentvådd.

3 september: erkände han på bloggen.

Han blev av med titeln: Årets naturfotograf 2010 som han hade fått från Naturvårdsverket, men säger att hans fejkade bilder aldrig hade något med varför han fick titeln att göra.

Terje Hellesø: var är initiativtagare till Mullsjö International Photo Festival.

Mullsjö kommun: bröt samarbetet med fotografen.

— Man utvecklas som fotograf när man återvänder och förändrar bilderna istället för att förnya motivet.

För honom är naturfotografi personligt, inte enbart vetenskapligt. En bild på liljekonvalj kan uttrycka ensamhet, utanförskap och ångest.

— Det är inte så viktigt att visa hur en älg ser ut, det vet alla. Jag kan göra en bild där älgen har ett försiktigt melankoliskt uttryck i sina ögon. Det blir som en porträttbild som visar just den individen och inte arten älg.

Han är inne i en intensiv period nu, Terje. Han fotograferar i stort sett dagligen, han håller i föreläsningar, i kurser och han är mentor för andra fotografer. Han har varit nere på botten och vänt.

Kraschen

Terje Hellesø hade jobbat som fotograf i många år när han flyttade till Mullsjö 2009. Livet blev allt mer intensivt, han råddade med fotofestivalen i Mullsjö och folk drog i honom från alla håll.

Fakta: Terje Hellesø

Född och uppvuxen: Bergen, Norge.

Ålder: 52 år.

Bor: i Mullsjö sedan 2009.

Yrke: Naturfotograf,..

Fakta: Terje Hellesø

Född och uppvuxen: Bergen, Norge.

Ålder: 52 år.

Bor: i Mullsjö sedan 2009.

Yrke: Naturfotograf, håller i fotokurser, föreläsningar och är mentor.

1991: började han driva sommarkurser inom naturfoto på Mullsjö folkhögskola.

1992: Gav ut sin första bok "Naturen som fotomotiv"

Har gjort: ytterligare tre böcker, den senaste "Svartvita landskap" kom ut 2013.

— Ett tag gick jag runt och pratade i två mobiltelefoner samtidigt. Det är ett smärre under att jag inte gick sönder helt.

Han gick in i väggen.

— Då tänker man ju inte som man gör i normala fall. Så då gjorde jag ett övertramp. Sedan gjorde jag ett till av bara farten.

Det var i december 2010 som Terje började klippa och klistra. Han manipulerade bilder på lodjur, mårdhund och grävling, monterade in djuren i sina egna bilder. Han säger att han visste att han gjorde fel, men han fortsatte för att upprätthålla bilden av att allt var normalt.

— Det blev ett sätt att undvika att lögnen från första början var fel. Samtidigt upptäckte jag att det här gav ännu mer uppmärksamhet till Mullsjö. Och det var ju ingen nackdel som jag kunde se. Fotofestivalen, naturen och Mullsjöskogarna fick mer uppmärksamhet. Det var reportage om Mullsjö överallt.

Men varför gick du över gränsen?

— Det vanliga när du är utbränd och går in i väggen är att du gör övertramp du i normala fall inte skulle göra. Vissa tar till flaskan, det gjorde inte jag.

— Men jag backar fortfarande bandet ibland och undrar varför i helvete jag gjorde det. Jag skulle inte ha gjort det idag. Och jag skulle inte ha gjort det tidigare.

Annons

Han lade ut bilderna på sin blogg och de fick spridning. För JP och länsstyrelsen berättade han om sina möten med mårdhunden, och lodjuren och när rimligheten i bilderna började ifrågasättas förnekade han.

I september 2011 erkände han till slut allt och bad om ursäkt på sin blogg. Samma dag gick han ut i Mullsjöskogarna och satte sig ned och tittade på trollsländor om flög. Han ville försvinna.

— Men jag hade inga självmordstankar. Det var som att man hade stannat klockan, stannat tiden. Jag visste inte att det skulle bli så stort. Sedan förstod jag ju. Nu brakar det, nu försvinner jag.

Att ljuga

Terje Hellesø säger att han aldrig har varit en motståndare till att manipulera bilder. Men det finns två regler varje naturfotograf ska följa.

— Du ska inte förstöra naturen. Plocka inte bort grässtrån för att det ska bli en bra bild, det är en hederssak.

— Och du ska inte ljuga.

Hur kändes det då, att ljuga?

— Det var för jävligt. Jag kunde ju inte avslöja det för en själ, ingen visste. För mig var det förbundet med undergången om det skulle komma fram att jag hade gjort det.

Så han jobbade hårt för att bluffen inte skulle avslöjas.

— Och det är fan inte kul. Man är hela tiden på sin vakt och är orolig för att någon ska avslöja det.

Tiden efter erkännandet kantades av psykologsamtal och ilskna kommentarer på nätet. Många kände sig svikna.

— Det jag gjorde är så långtifrån mig man kan komma. Det har tagit tid att jobba mig tillbaka eftersom jag har svikit mig själv mest av alla.

Vägen tillbaka

Han tror att det är just hans personliga relation till fotograferandet som har gjort att han har överlevt.

— Det har varit en process att bli mer intim i mitt fotograferande, att titta mer inåt. Jag har utvecklat det personliga uttrycket och lärt känna mig själv ännu mer. Om jag hade varit för beroende av yttre omständigheter tror jag att det hade varit svårt.

Han säger att han med facit i hand har blivit en ännu bättre fotograf.

— Det här har utvecklat nya sidor hos mig som fotograf och nya stilar i mina bilder. Jag har jobbat fram ett ännu större personligt uttryckssätt, ett större djup.

Han har gått från att vara känd bland fotografer till att bli känd bland allmänheten. Först bespottad.

— Det enda de förknippade mig med var felet jag hade gjort. Men många upptäckte mig också som fotograf. De började gå in på min blogg och fick se vad jag egentligen gör.

Fortfarande händer det att Mullsjöbor låtsas att de inte ser honom när han kliver in på Ica. Och han blir fortfarande ifrågasatt och anklagad för fusk när han lägger upp sina bilder. Men allt fler har börjat ifrågasätta kritikerna.

— Naturfotografer börjar säga ifrån när de ser mobbning eller näthat. Då är de där och markerar. Det är med full kraft, säger Terje Hellesø.

Hur känns det att ha kommit ut på andra sidan?

— Det känns bra. Det känns som att jag inte fajtar ensam längre.