Tidaholmsföretaget Swedfoam tillverkade instrumentpaneler till Saab 9-3 men tvingades ansöka om konkurs i slutet på 2014.

Fordonstillverkaren tillika kunden Nevs köpte då konkursboet och bildade Automotive Interior Parts Sweden AB (AIPS).

Det är dotterbolaget AIPS som nu startar tillverkning i IAC:s gamla lokaler, hus 43 (där även Swedfoam höll till).

Kina och Trollhättan

— AIPS kommer att tillverka instrumentpaneler och andra interiörer till Nevs olika modeller. Det rör sig i första hand om att leverera paneler till bilarna som görs i Kina. När produktionen av de nya modellerna kommer igång på fabriken i Trollhättan kommer AIPS att leverera även dit, förklarar Tommy Sjöstrand, inköpsdirektör på Nevs.

Annons

Nevs utvecklar elfordon och förvärvade stora delar av tillgångarna i före detta Saabs konkursbo år 2012. Tillverkningen på AIPS-enheten i Tidaholm kommer initialt att rikta sig mot Nevs, men på sikt även till andra kunder.

Tidaholmaren Roger Polep är vd på AIPS och berättar att satsningen i Tidaholm skapar omkring 40 nya arbetstillfällen, delvis under två skift.

Kompetens finns

— Vi är åtta personer på plats sedan första maj. Utöver dessa kommer tre tjänstemän och cirka 30 montörer att anställas. Det är oerhört viktigt och kul för Tidaholm att kuhttp://nparkiv.hallpressen.se:8080/opencontent/objects/8167e8d1-d67a-4986-a6fc-00e05b133f3cnnandet bevaras. Det finns en stomme av kompetens här, säger Polep.

Rekryteringen kommer att starta efter semestern.

— I höst handlar det först och främst om att rekrytera kompetens som varit med tidigare och som kan processen och kundens krav. Därefter kommer det successivt att ske ren rekrytering, bland annat med hjälp av Arbetsförmedlingen och Nevs personalavdelning.

Hösten 2017 räknar Polep med att det kommer att vara full bemanning.

— Då är tanken att vi ska producera i full takt så då måste vi vara redo, förklarar han.

Utvecklingscentrum

Tidaholm kommer också att fungera som utvecklingscentrum för säkerhetslösningar i form av bland annat airbag-system. Den organisation som är på plats nu arbetar redan med utveckling av sådana interiöra komponenter. Efter semestern startar man upp produktionen av paneler för olika prover och tester.

— Maskinerna står kvar sedan Swedfoams dagar och produktionslinan har vi redan kört igång, avslutar Polep.