Den 13 april i år anlade 38-åringen en brand i trapphuset i ett äldre trähus med lägenheter på Ågatan i centrala Tibro. Mannen hällde ut tändvätska på en dörrmatta och tände på. Det började brinna i mattan och på en vägg i trapphuset och det blev rökspridning till lägenheten på bottenvåningen.

Han ska även ha krossat en ruta i ytterdörren.

Relaterat: Häktad för mordbrand i flerbostadshus

38-åringen har suttit anhållen och häktad sedan den 14 april.

Själv har han nekat till mordbrand. Däremot har han medgett att han varit på den aktuella adressen och att han slagit sönder en ruta.

Flera vittnen har uppgett att mannen var kraftigt berusad vid tillfället.

38-åringen bodde på några minuters gångavstånd från flerbostadshuset och hämtades senare av ambulans.

Polisutredningen har visat att han tidigare på kvällen befann sig på en fest i huset.

Men när värden för festen tyckte han var otrevlig försökte han mota ut honom från fastigheten med ett baseballträ.

"Det medför att han kan ha haft ett starkt motiv att hämnas" skriver tingsrätten i sin dom.

Rätten utesluter inte att mannen hämtade tändvätskan och annan utrustning redan när han blev utkastad från festen första gången.

"Det fanns också spår av tändvätska på hans kläder och skor och en sönderbränd plastflaska på golvet i trapphuset. Detta talar starkt för att han fått på sig tändvätska då han tänt eld i trapphuset."

Annons

Tingsrätten anser det ställt utom allt rimligt tvivel att det var 38-åringen som anlade branden.

"Då det rört sig om ett äldre trähus med risk för spridning samt då det vistats flera personer i huset kan mordbranden inte bedömas som mindre allvarlig."

Tingsrätten förklarar:

"Hade det inte funnits tillgång till en brandsläckare hade personerna i den äldre träfastigheten befunnit sig i mycket stor fara, vilket 38-åringen måste ha insett. Anläggandet av branden har också uppenbarligen skett som en hämndåtgärd. Tingsrätten bedömer att straffvärdet därmed uppgår till tre års fängelse."