Det handlar om sammanlagt sex, sju tält i skogspartiet med EU-migranter, som hoppas kunna tjäna ihop lite pengar i Skövde. När vi kommer till lägret är det tomt men utanför Hemköp i centrum träffar vi Veronika, en kvinna i 40-årsåldern, som för tillfället bor i lägret. Tack vare google translate kan vi göra oss någotsånär förstådda med varandra.

Hon säger att det bor omkring tio personer i lägret. Ibland fler, ibland färre.

Veronika berättar att hon har två barn i Rumänien som bor hos hennes föräldrar. När hon sitter utanför Hemköp kan hon i bästa fall tigga ihop 100 kronor på en dag.

– Pengarna skickar jag hem, de går till mat, kläder och skola för barnen.


Hon berättar också att i Rumänien finns inga jobb, därför måste hon och många andra med henne åka till Skövde och andra Västeuropeiska städer för att tigga ihop pengar eller samla returburkar och panta.

Nu på söndag åker hon hem. Det blir tåget till Göteborg och sedan buss till Rumänien. Resan kostar 1 000 kronor så hon vet inte när hon kommer att ha råd att åka tillbaka nästa gång. När jag frågar om jag får ta en bild på henne viftar hon avvärjande.

Tältlägret vid Bruksgatan är olagligt. Enligt allemansrätten har man rätt att slå läger ett dygn men inte mer. Lägret ligger på kommunal mark och en polisanmälan har gjorts.

– Det gjordes i somras men än har vi inte fått någon återkoppling från polisen enligt senaste informationen från stadsjuristen, säger gatu- och parkingenjör Marie Nilsdotter.

Annons

Tältläger har funnits tidigare i Skövde, vid Coop Extra, vid Vadsboleden och vid Coop Forum. Då ansökte kommunen hos kronofogden om hjälp med handräckning för att avhysa de boende.

– I de fall tältlägren varit övergivna har kronofogden kontrollerat att det inte finns värdesaker kvar som måste tas hand om. Därefter har vi städat upp i området.

I det här fallet avvaktar kommunens utredningen innan det bestäms vad nästa steg blir.

LÄS MER: TV: Så lever tiggarna i lägret

LÄS MER: Tältläger vid Vadsboleden rivet

LÄS MER: EU-migranters öde avgörs - kan tvingas flytta

LÄS MER: Nytt tältläger polisanmält