– Vi har haft ett antal fall som gått upp i våra tingsrätter, men det här är ett av de första där föraren orsakat fara för andra och vi behöver vägledande domar, konstaterar kammaråklagare Stina Brindmark.

Normalt brukar den här typen av brott resultera i böter på 1 500 kronor.

Polisen såg

Lite längre bort på gatan stod polisen och kontrollerade trafiksituationen och de uppmärksammade händelsen vid vägarbetet.

– Kvinnan har också erkänt att hon talat i mobilen och därmed missat skylten. Det gör också att vi har sagt att fallet kan avgöras utan tingsförhandling, men det är upp till rätten att avgöra den frågan, menar Stina Brindmark.

Enligt uppgifter till tidningen är det här fallet det första i sitt slag som behandlas i Skaraborg.

Vid tillfället kom det också mötande trafik och kvinnan tvingades backa för att ta sig ur situationen.

Ny lag infördes

Den 1 februari började den nya mobillagen att gälla. Sedan 2009 har Motormännen enträget arbetat för att få igenom den här lagen med hänvisning till trafiksäkerhet.

Det är lika farligt att sms:a när man kör bil som att köra rattfull. Risken att råka ut för en olycka ökar med 23 gånger för den som skickar sms och kör bil samtidigt och varje år omkommer flera personer på de svenska vägarna till följd av detta.

Enda EU-landet

Sverige har fram tills den 1 februari 2018 varit det enda landet inom EU som saknat ett förbud mot att använda mobiltelefonen bakom ratten utan handsfree.

Annons

En majoritet i riksdagen och 77 procent av svenska folket har velat se en lag som förbjuder handhållen mobilanvändning vid bilkörning.