När barn växer upp tillsammans bildas hierarkier som påverkar personligheten för livet. Småsyskon blir rebeller medan storasyskon är ordningsamma och ansvarstagande.

Fakta: Typiska egenskaper

Storasyskon: Ordningsam, ansvarstagande, lydig, ledare

Småsyskon: Kreativ, konstnärlig, risktagan..

Fakta: Typiska egenskaper

Storasyskon: Ordningsam, ansvarstagande, lydig, ledare

Småsyskon: Kreativ, konstnärlig, risktagande, rebellisk

Mellanbarn: Social, kompromissvillig, fredlig, bra på att lösa konflikter

Endabarn: Iakttagare snarare än deltagare, ansvarsfylld, välorganiserad, självupptagen, noggrann

— Småsyskon vågar oftare. Det är därför så många av deltagarna i programmet Idol är just småsyskon. Storasyskon lyder och håller med, säger Elisabeth Schönbeck, som har skrivit boken "Äldst, yngst eller mittemellan".

Hon har forskat kring ämnet i många år. Nu håller hon föreläsningar på temat och nyligen besökte hon Räddningsskolan i Skövde.

— I en klassisk tvåbarnsfamilj med cirka tre år mellan barnen kan du se stor skillnad mellan den äldsta och den yngsta. Det äldsta barnet har press på sig att vara stor och duktig och bli något som föräldrarna förväntar sig. Det här leder till att äldstabarn går längre i skolan, de har ju ofta gått en chefs- och ledarskapsutbildning redan i barnkammaren.

Det yngre syskonet blir samtidigt rebellen. En studie från USA, där forskare tittade på våldsamma politiska demonstrationer, visar att de som omhändertogs av polisen nästan alltid var familjens yngsta barn.

— Man är rebell på gott och ont, konstaterar Elisabeth Schönbeck.

Annons

Men samtidigt som det äldre syskonet vill bevara tingens ordning, blickar det yngsta syskonet mot framtiden. Det tar risker, gör radikala förändringar och vetenskapliga innovationer.

Samma mönster finns i politiken. Storasyskonen är mer konservativa och vill bevara. Carl Bildt, Fredrik Reinfeldt, Anna Kindberg Batra, Annie Lööw och Ebba Busch Thor är alla storebröder och -systrar, medan Åsa Romson och Gudrun Schyman är småsystrar.

— Du ser det även i hur vi gifter oss. Vi fortsätter att leva som vi gjorde i barnkammaren och väljer partner efter det. Kronprinsessan Viktoria, som är storasyster, har gift sig med Daniel, som är lillebror. Han har tränat på sin storasyster. De här äktenskapen håller väldigt bra. Gifter sig däremot två småsyskon kan det hända att båda öppnar kylskåpet och undrar varför det inte finns någon mat hemma, säger Elisabeth Schönbeck med ett skratt.

Ibland bryts dock ordningen upp, till exempel om det äldre syskonet är sjukt eller handikappat och det yngre syskonet måste ta mer ansvar. Eller om syskonen är närmare varandra i ålder än omkring två år, då blir de pseudotvillingar.

Hur är då mellanbarn?

— Det hörs på namnet. De är lite mittemellan även i sitt beteende. Generellt är de väldigt flexibla, vana som de är att lyssna till både höger och vänster. De är bra på att lösa konflikter, men har lätt att ändra sig. De är de perfekta mellancheferna, säger Elisabeth Schönbeck.

Men den här teorin gäller bara om det är maximalt fem år mellan två syskon. Är det mer räknas de som "funktionella endabarn". Då har inte hierarkin uppstått. Precis som andra endabarn blir de iakttagare snarare än deltagare, ofta ansvarsfyllda och välorganiserade, men också självupptagna.

— Många av världens bästa idrottsmän är endabarn, Ingemar Stenmark, Björn Borg, Ronaldo och Marta och politiker som Obama, Clinton och Putin.