Lukas Syberyjski från Skövde är klar för IFK Mariehamn. Det står klart efter att Veikkausliiga-laget presenterat honom genom en presskonferens under fredagen.

– Lukas passar jättebra i den profil som vi har sökt. Vi har sökt en ung, modern, tränare som har stora ambitioner och som vill utvecklas. Personligen, men även med laget som nu blir IFK Mariehamn, sa IFK Mariehamns klubbdirektör Peter Mattsson under presskonferensen.

Syberyjskis senaste uppdrag var i IK Frej i superettan, som han tog över huvudansvaret hos inför säsongen. Efter att han lett laget till 14 poäng på 17 matcher fick han dock sparken i juli.

Nu står det alltså klart att han i stället tar färjan över till Åland. Där har han skrivit på ett tvåårskontrakt och tar över laget från och med nästa säsong.

– Väldigt glad och stolt över att vara här. Väldigt glad och stolt över att få vara den som får det stora förtroendet, fortsatte Syberyjski under presskonferensen.

– IFK Mariehamn är en klubb som har en stolt tradition av att vara väldigt noggranna med sina tränarrekryteringar, vilket visas utav framgången speciellt de senaste fyra säsongerna utav fem. Och framför allt av att tränarna har stannat här så länge som de har gjort. Man stannar inte så länge på ett ställe om man inte känner att man blir bättre och att man hela tiden känner att det finns ett syfte med det man gör. Jag tror att de bitarna är väldigt viktiga för en person.

Annons

IFK Mariehamn spelar under lördagen sin sista match för den övre slutspelsserien i den finska högstaligan, Veikkausliiga. Efter det väntar ett playoff för Mariehamnsklubben för att försöka nå den sista platsen till Europa League-kvalet.

IFK Mariehamn har de senaste åren skördat klubbens främsta framgångar någonsin, då de 2015 vann cupen och 2016 vann ligan. Båda två för första gången i klubbens historia. Säsongen 2017 blev de sedan femma innan en bottenkamp väntade förra året, men i år är de alltså tillbaka i skiktet strax under toppen.

I Mariehamn tar Syberyjski över efter Peter Lundgren som i stället har utsetts till huvudtränare för Finlands U19-landslag.

Relaterat: Syberyjski sparkas av superettanlaget