Han manar också till försiktighet med att skicka pengar.

– Jag upprepar gång på gång att folk inte ska swisha över betalningen, men ändå är det många som blir lurade på det sättet. Ofta sker det på de stora säljsighterna Tradera och Blocket, men även på Facebook, förklarar Torsten Jaeckel.

Hur ska köparna agera?

– Om det inte är för långt bort tycker jag att de ska göra en utflykt och hämta varan personligen, säger sedan säljaren att det inte går så kanske det är dags att dra öronen åt sig, forsätter polisinspektören.

Med dagen utvecklade sociala nätverk menar Jaeckel att man också kan be en kompis som bor i närheten att hjälpa till.

– I dagens samhälle får man helt enkelt inte vara för godtrogen. Vi har inga problem att åka till köpcentra i Örebro, Jönköping eller Göteborg, men när det gäller näthandeln känner många att de inte har råd att åka.

Har du några ytterligare tips?

– Är ett par Raybanglasögon exceptionellt billiga är de med stor sannolikhet inte äkta och då ska man inte köpa, menar Jaeckel.

I det här fallet uppträder kvinnan under eget namn, lämnar ut sin eget mobiltelefonnummer och använder sin egen Facebooksida. Hur vanligt är det?

Annons

– Vi har sett många liknande fall och de här brotten begås ofta i berått mod. Bedrägeribrotten leder också till ganska milda straff när de når domstol. Pengarna brukar också förbrukas omgående och chansen att få tillbaka det man skickat är ytterst liten, även om säljaren fälls i rätten, konstaterar Jaeckel.

Polisinspektören menar att i så fall måste i princip säljaren vinna på Triss eller Lotto.

– Jag har inga belägg för att det är så i det här fallet, men det är inte sällan de här bluffmakarna har någon form av missbruksproblem.

Många anmälningar

Hittills har en rad anmälningar på Skaraborgskvinnan kommit in till polisen från olika håll i landet och Torsten Jaeckel tror att chanserna är goda för att hon fälls vid en rättegång.

I det aktuella fallet har också anhöriga till kvinnan fått samtal och i något fall har de gått in och betalat tillbaka pengar för köpta bluffvaror.

– De som drabbas av sådana här bedrägerier brukar vara bra detektiver och har snabbt koll på stora delar av släktträdet. Men många av bedragarna har ändå inte dåligt samvete.

Han är inte heller förvånad över att säljaren skyller på posten för att leveranserna inte dyker upp.

– Det har blivit allt vanligare sedan problemen dök upp på Postnord.

Jaeckel uppmanar än en gång till att inte swisha pengar och att om möjligt låta någon hämta varan.

Hur långt har ni kommit i den aktuella utredningen?

– Vi kommer att utreda anmälningarna, men arbetsbelastningen på enheten är mycket hög och hittills har bedrägerier på mycket större belopp gått före.

Läs om tre drabbade kvinnor: