Som sexåring spelade Cox fotboll i IFK Skövde, men när han hade fyllt sju skulle hans liv förändras. Hans mamma, Mikaela, tog med honom till Miami där pappa, som också heter Michael, bodde

Då började intresset för en ny sport.

– Min pappa introducerade sporten amerikansk fotboll för mig. Han hade tidigare spelat det så det passade mig bra, berättar Michael.

Det nya intresset väcktes snabbt och att han hade talang för sporten skulle snabbt visa sig. 17-åringen tog hem det prestigefyllda delstatsmästerskap i Florida där Cox, som innehar positionen quarterback, var en av de mest tongivande spelare i sitt lag.

Annons

Snabbheten, kastarmen och rörligheten utmärker Cox och de färdigheterna fick det svenska landslaget att intressera sig, vilket nu har lett till en plats i det juniorlandslaget.

– Jag tror det kommer att bli coolt att spela för mitt land. Det kommer bli spännande och bli en häftig "experience" (erfarenhet), säger 17-åringen som, trots att han inte har bott i Sverige på tio år, pratar god svenska.

I helgen blir han en viktig spelare när Sverige ska försöka att kvala till VM, som avgörs i USA, då matcher mot Danmark och Finland väntar i Köpenhamn.

Tiden i Skövde blev därmed knapp, men trots det hyllar Cox sin födelseort.

– Skövde är bättre än Miami, säger han överraskande.

Menar du verkligen det?

– Ja, maten är bättre och folket är mer glada här. Skövde är enkelt och mysigt på något sätt. Jag gillar det.

Men sin framtid ser han inte i Skövde. Cox har större drömmar än så.

– Jag vill spela i NFL (den amerikanske proffsligan), det är absolut mitt stora mål.