Sedan 1998 har Master Gunners Conference arrangerats på olika platser i världen. I år är det 20-årsjubileum och då samlas man på Markstridsskolan i Skövde. Deltagarna i konferensen är utbildare på förband i sina respektive hemländer.

Här finns besökare från Finland, Sverige, Norge och Danmark. Men även mer långväga gäster som USA, Kanada, Singapore, Chile och Brasilien.

– De europeiska länderna är också med naturligtvis, säger Mikael Blom, som är löjtnant på Markstridsskolan och värd för konferensen.

– Deltagarna är skytteinstruktörer, erfarna sådana, som jobbar med att utveckla skytteutbildningar och skriver skjutreglementen.

I dagens stridsvagnsdueller är gäller det enligt Mikael Blom, att skjuta snabbt, helst först, och träffa direkt.

– Stridsvagnarna börjar bli så bra nu, så det är svårt att vara immun.

– Det vi vill utbilda är värsta prickskyttarna. Tänk Lucky Luke, som drar snabbare än sin egen skugga och instinktivt träffar målet utan att tänka, säger Mikael Blom.

De flesta av de deltagande länderna använder stridsvagnar av typen Leopard 2, förutom Brasilien, som har Leopard 1, och USA, som använder M1 Abrams.

– Däremot har inte Belgien och Holland längre några egna stridsvagnar, men de är med här ändå. Holländarna har ett unikt utbildningssamarbete med ett kompani som medverkar i en tysk bataljon.

Sverige har enligt Mikael Blom tidigare varit i topp vad det gäller stridsvagnar och simulatorer för utbildning.

Annons

– När vi köpte Leopard 2, 1997, var vi i absolut toppklass och hade det nyaste som fanns, men nu har många länder uppgraderat och har ännu vassare grejer. Men vi är bra med ändå.

Under veckan håller deltagarna presentationer över sina respektive länders verksamhet. Man berättar om hur man utbildar personal, och har skjututbildningar. Under onsdagen är ett besök på provplatsen i Karlsborg inplanerat, med efterföljande historievandring på Karlsborgs fästning.

– Det blir både gammalt och nytt, och dessutom får deltagarna se sig om lite i bygden.

Det man inte gör under konferensen är skjuter eller kör stridsvagn.

– Nej, vi kör inte en meter och skjuter heller inte ett enda skott under veckan. Det har vi redan gjort så det räcker, säger Mikael Blom.

Vid vårt besök på Markstridsskolan var de 34 deltagarna uppdelade i två grupper. En som besökte besättningsträningsanläggningen för att köra datasimulerade strider, medan den andra gruppen besökte verkstaden där instruktören Gösta Pålsson berättade om arbetet med att renovera och underhålla gamla veteranstridsvagnar.

Bland annat fick besökarna stifta bekantskap med en Stridsvagn S, eller 103 C, som den egentligen heter, och en stridsvagn 74.

Uppflugna på en Leopard 2, eller Stridsvagn 122, som är den korrekta benämningen, hittar vi Peter Leeman, från Nederländerna, och Nuno Goncalves, från Portugal, medan de får en guidad tur av Oskar Pettersson från Markstridsskolan.

– Det är mycket som händer inom stridsvagnsområdet just nu, och det är fantastiskt lärorikt och intressant att höra om alla uppdateringar som görs i de deltagande länderna. Alla vi som är här förenas i vårt stora intresse för stridsvagnar, säger Peter och Nuno, innan de skyndar bort för att prova stridsvagnssimulatorn.