Förra veckan samlades ett tjugotal personer från runt tio hockeyklubbar i Falköping på initiativ av Västergötlands Ishockeyförbund (VIF) och SISU Idrottsutbildarna för att diskutera tjejhockeyn och dess framtid.

Det senaste året har man märkt ett stort uppsving gällande antal unga flickor som hittar till ishockeyn. Säsongen 2015/16 säsongsregistrerades 150 tjejer i kategorin knattar (0–9 år) inom distriktet, jämfört med endast 42 säsongen innan.

För att utnyttja framgångsvågen har förbundet nu bildat en projektgrupp där målet bland annat är att behålla tjejerna inom sporten och att nyrekrytera spelare, ledare och funktionärer kring lagen. Ett annat mål är att samtliga föreningar i distriktet ska ha tjejhockeylag.

För att främja detta har VIF budgeterat pengar för att allt som görs ska vara gratis.

— Utan föreningarna så kan vi inte få fler tjejer att stanna inom hockeyn, det vi kan göra är att hjälpa till med information och stöttning - resten ligger hos dem själva, säger Anders Strålman från VIF.

Sneglar på Värmland

Annons

Västergötland är inte först på pucken när det gäller projekt av denna typ. Andra distrikt har redan dragit igång liknande satsningar, och det är till exempel på Värmlands långtgångna projekt som man sneglar, tar inspiration och lärdom.

— Ett mål vi har är att få till en tjejserie, och då kanske man måste gå ihop med andra klubbar för att få ihop det. Målet är att tjejer ska få möta andra tjejer - det tror jag är nyttigt för utvecklingen och får dem att stanna inom sporten.

"Behöver alla föreningar"

Strålman anser annars att tillväxten är bra för tillfället.

— Jag skulle säga att ungdomshockeyn mår ganska bra. Det kommer in många nya i sporten och vi ser en stor ökning på både flick- och pojksidan.

Det som står näst på agendan för projektet är att upprätta en nulägesanalys.

— Den presenterar vi sedan på vår ordförandekonferens i vinter. Det var tio föreningar här idag, och jag hoppas att fler hoppar på tåget. Vi behöver ha alla föreningar med oss för att nå framgång.

"Måste jobba tillsammans"

På veckans träff fanns också den före detta landslagsspelaren Erika Holst, som numera är utvecklingsansvarig kring damhockeyn på Svenska ishockeyförbundet.

— Det är viktigt att vi jobbar tillsammans kring detta. En träff som idag där distriktet och SISU tar grepp och sammankopplar föreningarna är en nödvändig början. Fler föreningar måste satsa på tjejhockeyn organiserat tillsammans, man kan inte jobba individuellt, säger Erika.