Tillsammans med Västergötlands museum och ett 60-tal studenter från Göteborgs universitet får allmänheten nu ta del av utgrävningarna vid Varnhems klosterkyrka.

Sista chansen

Redan år 2008 började det göras utgrävningar uppe på kullen intill klosterkyrkan i Varnhem. Då upptäcktes en ruin av en gårdskyrka med omgivande begravningsplats. Nu är utgrävningsarbetet i gång igen och det gäller att passa på.

– Byggnationen som är planerad över ruinen påbörjas i höst så det är sista chansen att gräva just här, säger Maria Vretemark från Västergötlands museum.

Annons

Det som Vretemark syftar på är den träbeklädda byggnad som ska uppföras över ruinen som skydd. Men från den 22 juni till den 3 juli, får allmänheten komma och titta på studenternas utgrävningar och fynd.

– Vi gräver efter gravplatser. Hittills har vi inte hittat så mycket just här, inte mer än ett revben från ett spädbarn, säger Anton Larsson som studerar vid Göteborgs universitet.

Skelettdelar från spädbarn verkar vara vanligt runt den gamla ruinen.…

– Även vi har hittat ben från spädbarn. Eftersom delarna ligger så nära kyrkan kan man anta att det är från en rik familj, berättar Lotta Stenqvist som också är student.

Skelettgrop från 900-talet

Lite längre bort har ett annat, större fynd gjorts.

– Det är en skelettgrop, alltså där de har begravt och återbegravt människor. Vi skulle säga att det är en väldigt tidig grav, från 900-talet. Eftersom kyrkan byggdes runt år 1050 så fanns den här graven innan det, säger Tobias Löfgren, student vid Göteborgs universitet.

Guidade turer

Varje vardag från den 22 juni till den 3 juli sker också guidade turer för den som vill veta mer om de arkeologiska fynden.

– Vi vill ha så mycket besökare som möjligt. Detta är något som intresserar många, säger Maria Vretemark.