Emil Ahmetbasic är verksamhetschef på Bert Karlssons bolag Jokarjo AB, som driver ett flertal flyktingförläggningar i landet. Enligt honom säger nu Migrationsverket upp avtal gällande bland annat Stora Ekeberg. I nästa vecka ska anläggningen tömmas på asylsökande personer.

— Det är lite lustigt att man säger upp ett avtal på grund av att det inte finns behov av boendeplatser när man samtidigt tecknar nya avtal, säger Emil Ahmetbasic.

Förhoppningen var nämligen att ett nytt avtal skulle göra det möjligt för nyinflyttning under september. Det aktuella avtalet som nu sades upp gällde till den 20 september och hos Jokarjo hoppades man att det nya avtalet skulle ta vid i samma veva för att undvika glapp i verksamheten.

Bolagets vd Bert Karlsson fortsätter nu rasa över Migrationsverket.

— Det är helt okej att de säger upp avtalet med Stora Ekeberg, men det är inte okej när de inte har gjort någon brandbesiktning så att vi inte kommer med i upphandlingen, trots att vi ligger etta på rankinglistan. Nu kommer de som lyckats få brandbesiktning med men inte vi. De får inte agera så här, säger han.

Annons

— Vi hade en gemensam målsättning med Migrationsverket om att skriva på ett nytt avtal i ny upphandling. Vi har frågat dem i månader, men det händer ingenting. Vi skickade in våra branddokument för granskning i januari och har fortfarande inte fått svar. Det har tagit längre tid än de räknat med och nu i dagarna fick vi reda på att de ska tömma anläggningen, säger verksamhetschefen Emil.

I dagsläget är det uppskattningsvis mellan 150 och 200 personer som bor på Stora Ekeberg. Vad som händer framöver är oklart.

— Det verkar som att det kommer in nya (asylsökande), men vi vet ju inte någonting här egentligen, säger Emil.

— De måste följa upphandlingsreglementet som de själva har satt upp. Varför tror du att det finns en rankinglista? Den billigaste ska ha det först, säger Bert.

Utöver allt detta ska bland annat villavagnarna vid Stora Ekeberg besiktigas.

— Det är väldigt rörigt allt det här och kostar nog väldigt mycket pengar, säger Emil Ahmetbasic, verksamhetschef på Jokarjo AB.

— Ingen har kollat upphandlingarna. Migrationsverket har slarvat bort mellan 20 och 25 miljarder kronor på ett och ett halvt år, säger Bert Karlsson.