– Men i Värsås fanns det ett larm som gick igång och det har förmodligen skrämt bort gärningsmännen, konstaterar polisen.

I de fall som stöldligan lyckats har bytet blivit verktyg, trimmers och åkgräsklippare, alltså samma mönster som vid de övriga stölderna.

Ett av de företag som drabbats är Levene såg i Varatrakten.

– Vi upptäckte att någon sökt igenom hela området under natten och att det med all sannolikhet måste rört sig om flera personer. Stora mängder verktyg var borta och de har valt de som är lätta att bära, men ratat stora svetsar och den typen av utrustning, säger ägaren Tomas Hermansson.

Dyr utrustning

Även nycklar, laddare och dyra maskiner för att sätta plastband på leveranser har försvunnit, tjuvarna har till och med hittat laddarna till dem.

– Den typen av utrustning är inget som man säljer till privatpersoner, så sakerna rullar förmodligen över gränsen, konstaterar Hermansson.

Stöldräden påverkar naturligtvis verksamheten negativt och det kommer att ta tid att köpa in alla verktyg som saknas, många är vad man kallar specialutrustning.

Annons

– Det märks att de tagit sig tid att gå igenom lokalerna, men många av våra verktyg är väl använda och det går inte att sälja dem som om de vore i nyskick, konstaterar Tomas.

Hittade plastsäckar

När stölden hade upptäckts gav sig ägaren själv ut på området för att se vad som hänt och bakom en av lokalerna hittar han flera plastsäckar med saker som stulits från sågverket.

– Det kan ju vara så att tjuvarna blivit avbrutna och tänkt komma tillbaka för att hämta verktygen vid ett senare tillfälle, menar Tomas.

Polisen ökade markant aktiviteten i det område där stöldliga senast slagit till och gjorde ett antal fordonskontroller.

– Vi fick en fantastisk respons när vi gick ut i media med att vi ville ha in uppgifter om de vita skåpbilarna och det kom in mycket tips, konstaterar polisen.

Förmodligen stördes ligan av polisens insats och det har inte rapporterats några verktygsstölder under helgen. Däremot försökte någon ta sig in i ett uthus vid Broddetorps kyrka, men det inbrottet misslyckades.

– Vi har sett att man riktar in sig på kyrkornas redskapsbodar och tidigare har bland annat Värsås och Moholm drabbats, säger utredarna.

Tagit paus

Det är inte heller ovanligt att den här typen av kriminella nätverk tar paus efter en väldigt aktiv period i Skaraborg. Möjligheten finns också att de lämnat området och nu agerar på någon annan plats.

– De frågorna har vi inget svar på i dagsläget, men vi jobbar vidare med stölderna.

Läs många rädda för inbrott:

Läs Jonas verkstad drabbades:

Läs tjuvar stal stora mängder verktyg:

Läs så ska stöldligorna stoppas:

Läs inbrott i Tidaholm kan ha koppling:

Läs se stallet med tjuvarnas ögon:

Läs fler sadelstölder har anmälts: