Det är förstås en kraftigt förenklad förklaring av hans budskap under onsdagens besök på Knistad Herrgård i Skövde. Fredrik Reinfeldt var inbjuden av Skaraborgs Sessions, ett företagsnätverk som drivs av två företagare Camilla Rickstrand och Erik Lundgren.

Det var deras första event av sju på temat ledarskap med fokus på förändringsledning.

Drygt 200 företagare från hela Skaraborg, både inbjudna och sådana som köpt abonnemang till nätverket, kom för att frukostmingla, mötas och lyssna.

– Frågorna är många: Hur leder man förändring och företag in i framtiden? Hur ska vi konkurrera med storstäderna? Få stopp på avfolkningen av landsbygden som gör att det blir svårt att hitta rätt kompetens? Vi står inför ganska många utmaningar i Skaraborg. Vi måste lyfta blicken från den egna orten och konkurrera som region för att lyckas, säger Erik Lundgren.

Förre statsministern, författaren och föreläsaren Reinfeldt tog med åhörarna på en resa som sträckte sig från andra världskrigets slut och USA:s dåvarande president Harry S Truman, som rev murar och ville öppna för handel med andra länder. Och vidare till dagens president Donald Trump, som bygger nya murar och säger sig vilja skydda den amerikanska marknaden med skyddstullar på stål och aluminium.

Något som Fredrik Reinfeldt menar öppnar för en ny aktör, nämligen Kina.

– När det blir en sådan här förskjutning av makten öppnas fältet för någon annan och Kina är på stark frammarsch i hela Europa. Det är ingen slump att de satsar på höghastighetståg mellan Stockholm och Oslo. Kina vill bygga den nya sidenvägen med utgångspunkt från Beijing, säger Fredrik Reinfeldt.

Annons

Han pekade på andra europeiska länder som han menar valt att gå samma väg som USA och nämnde i sammanhanget Brexit, Storbritanniens utträde ur Europeiska unionen.

Det menar Reinfeldt är den nya verklighet som de Skaraborgska företagen står inför.

– Det betyder att när ni ska sälja något utanför Sveriges gränser så blir det jobbigt. Och ni måste exportera för att kunna växa, den inhemska marknaden är för liten, konstaterar han.

Han gjorde också klart att han inte har särskilt mycket till övers för den svenska modellen där vi belönar folk för lång och trogen tjänst med guldklocka.

– Istället borde en bra ledare säga till sina anställda: Rör på er, utvecklas, för ert jobb kommer inte finnas kvar så länge till.

Reinfeldt pratade även om sjunkande födslotal, som han menar har en direkt koppling till välfärd.

– I Skövde har ni en åldrande befolkning, även om det finns en viss ökning av födslotalet. Mitt råd är att öppna för invandring. Om någon vill komma till Skövde och Skaraborg så tycker jag att ni ska vara väldigt glada. Jag tror nämligen att det kommer bli konkurrens om folk i framtiden.

Högt födslotal och många invånare betyder en trygg framtid och många konsumenter, enkelt förklarat. Reinfeldt säger: Får vi inte in nya medborgare riskerar vi bli ett enda stort äldreboende med en massa hundraåringar. Medan ungdomsgården, det vill säga framtiden, finns i Afrika.

– De spås femdubbla sin befolkning på två generationer.

Läs Peter Forsberg till Skaraborg: