Spelfestivalen arrangeras som en förlängning av torsdagens och fredagens spelkonferens men med fokus på allmänheten. Många hade nappat på inbjudan och passade på att göra ett besök under lördagen.

Under festivalen finns ett antal aktiviteter att ta del av. Bland annat kan man testa något av de nya och outgivna spel som presenteras av ett 30-tal företag och som har radat upp sig inne i foajén på Arena Skövde.

Bland dem som finns på plats i helgen är Jesper Tingvall, spelutvecklare från Linköping, som har med sig spelet Scrap Galaxy.

– En av huvudidéerna är att du ska bygga ett skepp och kasta iväg. Jag arbetar på att det ska kunna släppas om ett tag, förklarar Jesper, som har 25 spel bakom sig sedan tidigare.

– Nu tycker jag att jag vet hur man gör så det här är mitt första experiment att göra ett kommersiellt spel, säger Jesper.

Han är nöjd med hur spelet tagits emot av dem som testats under dagen.

– De som sitter och spelar just nu har fastnat och spelat bort mycket av sin tid här i dag. Det är jättekul att folk fastnar för det, säger Jesper, som är jättenöjd med sitt besök på festivalen.

William från Mariestad var en av dem som hade blivit sittande framför Scrap galaxy.

Annons

– Det är jättekul, har spelat nästan två timmar. Det får fyra på en skala av fem när det gäller hur bra det är, säger William, som tipsat om en liten justering.

– Istället för att trycka två gånger till höger för att gå ner ska det räcka med ett tryck. Det är lite finlir.

I den andra änden av entréhallen finns Thomas Nixon på plats med tre de tre robotarna R2D2 och BB-8 från Star Wars samt Wall-E i fullskala. Han har byggt dem själv och är på plats och visar upp dem till glädje för alla fans.

– Det är min hobby. Vissa bygger bilar, jag bygger det här. Allt är byggt från grunden, inget är köpt när det gäller delar. De går omkring som i filmerna, men har ingen praktisk funktion i övrigt, berättar Thomas.

– De tre robotarna har tagit nio år tillsammans att bygga. Jag har idéer på nästa projekt. Då blir det nog en gående robot, kanske med filmbakgrund även den, men med mer funktion, tillägger han.

Uppe i den övre foajén är det e-sport som gäller. Under dagen har man haft en turnering i Battlerite. Dessutom gör tolv lag upp i Sweden Game Arena E-sport Challenge i Counter-Strike: Global Offensive.

Peter Sennklev är huvudansvarig för turneringen tillsammans med Per Häljestam och kunde sent på eftermiddagen konstatera att det flyter på som det ska.

– Vi kör gruppspel på lördagen och kvarts-, semi- och final på söndagen. Varje lag består av fem spelare och två lag kör mot varandra i varje match, berättar Peter, som säger att turneringen ligger i semiproffsområdet.

– Lagen kommer från hela landet många är med och vill visa upp sig för att kunna ta nästa steg i turneringssammanhang, tillägger han.