Det handlar i mannens dom om flera fall av grovt bedrägeri och olaga identitetsanvändning och försök till bedrägeri. Det finns 31 drabbade företag och personer och det sammanlagda skadeståndet uppgår till 2 184 948 kronor.

Till saken hör också att hans mamma under perioder lånade ut sitt konto till sonen de olagliga pengarna och spelade för stora pengar åt honom.

– Under en period spelade de säkert bort två miljoner kronor, även om det var 28-årigen som satsade de stora beloppen, konstaterar spelbutikens ägare i förhören.

Penningtvätt

Kvinnan visste givetvis att sonen inte hade tillgång till så mycket pengar och att de knappast kommit på laglig väg. Ändå spärrade hon inte sitt konto för användning av honom.

Därför kommer domstolen fram till att det handlar om penningtvätt och mamman döms därför till sex månaders fängelse.

Utgifterna har i huvudsak gått till spel, men händelseförloppet innefattar bland annat en kryssning och en del andra inköp.

Varierat bedrägeri

Tillvägagångssättet för att lura till sig pengar har varierat. Mannen var tidigare anställd på ett företag. Företagarens identitet lånades och 28-åringen flyttade stora summor från företagets konton och använde även företagarens namn för inköp.

När bedrägerierna uppdagades hade det gått så långt att mannens företag försattes i konkurs - det fanns helt enkelt inte tillräckligt med pengar.

I ett annat fall har han blivit vän med ett brödrapar utan större ekonomisk erfarenhet och även använt deras personuppgifter för bland annat lån. Den ena brodern hade övertygats om att ta vissa lån i sitt eget namn, den andre anade ingenting.

Annons

Använde dejtingsajt

Ofta har den nu dömde agerat i äldre personers namn, som upptäckt att det saknats pengar alldeles försent.

Vid ett annat tillfälle hittade 28-åringen en dejtingsajt på Facebook och utgav sig för att vara en intresserad kvinna och fick mannen han fått kontakt med att skicka pengar. De skulle träffas på en perrong, men ”kvinnan” dök aldrig upp eftersom det var bedragaren som skrivit.

Den 15 december 2016 dömdes mannen för ofredande, 57 fall av bedrägerier, förskingring och stöld till skyddstillsyn. Det konstateras också att han har ett omfattande spelmissbruk.

Stack till Filippinerna

När det är dags för ett nytt yttrande från frivården vid den nya rättegången 2018 föreslog de skyddstillsyn med kontraktsvård på ett namngivet behandlingshem. Men inför huvudförhandlingen visar det sig att mannen den 22 maj rest utomlands och inte återvänt.

Knappt ett år senare grips han på Filippinerna och sattes i förvar eftersom han saknade giltigt pass. Så småningom kom han hem till Sverige och där väntade en ny rättegång.

Stora skadestånd

Skadeståndskraven från företag, privatpersoner, samt banker och andra låneföretag är sammanlagt mycket stora belopp. Han har tagit lån på hundratusentals kronor och flyttat pengar från andras konton.

I sin dom konstaterar tingsrätten att 28-åringen är i stort behov av vård- och stödinsatser, men att straffvärdet på de brott han begått är så högt att bara fängelse kan komma ifråga.

Nu blev det fängelse i tre år och sex månader för honom.

Och sex månader för mamman.