Vinter- och sommartidens vara eller icke vara är en ständigt återkommande debatt. Det är många som tycker att den rubbade sömncykeln är argument nog för att låta tidskorrigeringen gå i graven.

Nu ger sömnforskaren, Christian Benedict vid Uppsala Universitet sin syn på saken. I en artikel på Expressens sajt Hälsoliv säger han att den borde avskaffas.

— Jag vet att det är en utmaning att få tillräckligt med dagsljus, men med vintertiden, så blir det ännu svårare, säger han.

Visst, under natten den 29 oktober så får man en extra timmes sömn, och det är alltid positivt, men han säger att de negativa konsekvenserna är så mycket större.

— Man kan känna på morgonen att ”wow, nu har jag en timme till, det är jättebra så varför klagar folk?”. Men problematiken är, om man tänker efter, att man sitter på sitt jobb hela tiden och på eftermiddagen kommer man hem. Då får man inte tillräckligt exponering av solljus. Då blir man känsligare för ljus under kvällstimmarna, och det gör det väldigt svårt för dig att somna, säger Christian Benedict.

Påverkar den ”inre klockan”

Annons

— Det är den inre klockan i var och en av oss som bland annat hjälper oss att styra vår sömn och vakenhet. En av sakerna som styr den inre klockan är soljus, fortsätter han.

Han säger vidare att förhållandet mellan ljus under dagen och kvällstimmarna är viktig, och att han därför ser att man skrotar vintertiden så man får samma tid året om.

— Jag vet att det är en utmaning att under alla vintermånader få tillräckligt med dagsljus, men med den här omställningen blir det ännu svårare, säger han.

Förslag om avskaffande på politisk nivå

Christian Benedict är långt ifrån ensam med att vilja får bort omställningarna mellan sommartid och vintertid.

På politisk nivå förslår bland annat Miljöpartiet att Sverige ska ha samma tidszon som Finland (GMT +2 istället för nuvarande GMT +1) och att man på så sätt inte ska behöva ställa om.

— Huvudargumentet är att barnen har stor nytta av en extra timme med dagsljus. Det leder till mer fysisk aktivitet och bättre hälsa, har Stefan Nilsson, riksdagsledamot för Miljöpartiet tidigare sagt.

Även Kristdemokraternas Tuve Skånberg har i en motion föreslaget vintertidens avskaffande. Även i det fallet är det hälsan som varit huvudargumentet, så som förebyggande av depressioner och minskad risk att komma sent till jobbet.