Det är fortsatt många människor som skaffar sommarkatter. Detta trots att de flesta är medvetna om att katter som lämnas ensamma vid till exempel stugområden får väldigt svårt att klara sig om det inte finns några vänliga själar som tar hand om dem när de blivit övergivna.

En plats dit övergivna katter i Skaraborg kan komma att hamna när någon hittat upp dem är på de katthem som finns i Skaraborgsområdet. Eftersom Skövde Katthem tillfälligt lagts på is är de platser i området dit övergivna katter kan komma för att återhämta sig och med tiden finna ett nytt hem två till antalet: Evas Katthem i Skara och Djurskyddets Skaraborgs verksamhet i Töreboda.

Inte begränsat till sommarperioden

På Djurskyddet i Töreboda märker man inte av något särskilt hårt tryck till följd av folk just överger sommarkatter berättar Bodil Sundkvist. Men det har ändå kommit in ett antal nya katter de senaste veckorna.

— Det här med lämnade katter är inget som begränsar sig till sommarperioden. Det sker året runt. Just nu är det framförallt att folk hittar kattungar, antingen med eller utan mamma som de lämnar in hos oss. Senast fick vi in två stycken i förra veckan, säger hon.

"Det är fullständigt kaos"

Annons

Desto hårdare tryck är det då på Evas Katthem i Skara. Där fick man nyligen in 23 katter — varav 17 är kattungar — från samma ställe berättar Eva Hellkvist som är den som primärt driver katthemmet.

— Det är fullständigt kaos just nu. Katterna står på kö in. Dels kommer det in mycket katter nu när folk åkt på semester, men det kommer att öka när sommaren är slut, säger hon.

Eva Hellkvist menar att det är lite för mycket katter som blir övergivna och menar att folk borde bli bättre på att ta sitt ansvar som djurägare.

— När man skaffar en katt, eller vilket husdjur som helst egentligen, så måste man vara beredd på att ta hand om ett liv i minst 20 år framöver.

Även på Evas Katthem kommer det in mycket kattungar. Just nu har man inte mindre än 43 kattungar, utöver de vuxna individer som redan finns på hemmet.

— Vi kämpar hårt för att folk ska förstå att de behöver kastrera sina djur, men det är svårt att nå ut med informationen, säger hon.