Semestertider innebär ofta en rad extra utgifter som sätter hushållsbudgeten på prov. Många familjer vill äta extra gott, resa, åka på utflykter och andra nöjen.

Dessutom kan semestern, precis som under resten av året, innebära oväntade utgifter som reparation av bil och fritidshus.

Problemet för många är att de redan innan semestern saknar en ekonomisk reserv. Enligt en undersökning gjord av Alektum Inkasso uppger 40 procent av svenskarna att de saknar månadssparande.

Anders Svensson, vice vd för Alektum Inkasso, tycker att det är oroande att så många människor saknar ekonomiska buffertar, särskilt under semestertider.

– Semestern kostar ofta mer än vad man har räknat med. Har man ingen buffert ökar därför risken för att man hamnar i en skuldfälla, säger Anders Svensson.

Hyr bostad

Oavsett varför man inte sparar kan det skapa en stor ekonomisk otrygghet. 26 procent av undersökningens svarande uppger att de skulle ha svårt att betala en oförutsedd utgift på 10 000 kronor inom 24 timmar utan att ta lån.

Bland dem som hyr sin bostad uppger varannan person att de skulle ha svårt att betala en oförutsedd utgift på 10 000 kronor. För dem som äger sitt boende är siffran mindre – 13 procent uppger att de inte skulle kunna betala.

Mindre lån

Alektum Inkassos undersökning visar även att personer som har skulder på mindre än 100 000 kronor har svårare att betala en oförutsedd utgift än de som har skulder på 500 000-2 000 000 kronor.

– De med miljonlån på villan har vanligtvis inte några större problem med sin ekonomi, utan det är de som tar mindre lån som har det tuffast och oftare blir skuldsatta. Små lån innebär ofta stora kostnader och att många dessutom saknar buffertar ställer till det ytterligare.

– Ju mindre lån du har, desto sämre är sin ekonomiska situation.

2000 svenskar har fått svara på frågor om sin ekonomiska situation, sina attityder och beteenden när det gäller privatekonomi och konsumtion. Undersökningen genomfördes i april och maj 2014.