Den 16 november är det premiär för SVT:s nya storsatsning Konstnärsdrömmen. Tio konstnärer mäter sig med varandra i blandade grenar och tävlar om titeln Sveriges bästa amatörkonstnär. Vinnaren får ställa ut sin konst på ett känt konstmuseum.

En av deltagarna är Sofia Wernersson från Falköpingsområdet.

— Jag insåg hur svårt det faktiskt är att måla på någon annans begäran, säger hon till tidningen.

Fick dyra penslar

Sofia är uppvuxen i Trädet och har bott och jobbat i Falköping. Efter gymnasiet gick hon på Skövde konstskola, och hennes intresse för konst har alltid funnits där.

— Jag har alltid målat, och mina föräldrar märkte av mitt intresse ganska fort. De har alltid varit väldigt snälla och drogs inte för att köpa lite dyrare penslar och så, istället för grejerna från leksaksbutiken, berättar Sofia.

Sambons uppmaning

Efter ett år i Skövde släppte Sofia sina konstnärsdrömmar, och började istället hålla på med annat.

— Jag kände att jag hade romantiserat hela konstnärsgrejen lite och att det var så svårt att nå ut.

Hon började jobba inom marknadsföring och flyttade till Stockholm, där hon bor än i dag.

Annons

En dag såg hennes sambo en reklam för SVT:s nya program Konstnärsdrömmarna och när han hörde att de sökte deltagare uppmanade han Sofia att ge det ett försök.

— Jag hade inte hållit i en pensel på länge då. Det var något som jag saknat.

Tufft men kul

Sofia sökte, och efter intervjuer och auditions gick hon från att vara en av tusentals sökande till en av de tio slutgiltiga deltagarna.

— Plötsligt skulle man prestera inför andra. Det var kul och framförallt utmanande.

En nagelbitare

Avsnitten spelades in i somras och börjar sändas den 16 november. Det är utslagningsmodellen som gäller, och en konstnär kommer att få lämna tävlingen i slutet av varje avsnitt.

— Den största utmaningen är nog att dels ta sig över sina egna hjärnspöken och samtidigt prestera på tid medan programledaren Anne Lundberg ställer frågor och saker händer kring dig.

Under varje avsnitt blir det varierade tävlingsmoment, med olika teman och konstutmaningar.

— Under året på Skövde konstskola fick jag faktiskt nosa lite på väldigt många olika material, så det var inte som att jag fick ett material i handen som jag inte sett förut.

Även om Sofia inte kan avslöja hur det går för henne, kan hon lova oss en sak.

— Det första avsnittet blir en riktig nagelbitare.