Närhälsan lade ner sin vårdcentral i Åmål samtidigt med fyra andra vårdcentraler i regionen, däribland i Skara, 2015. De senaste åren har det enbart funnits en vårdcentral i Åmål, Balderkliniken. Men en granskning av verksamheten har visat på stora brister som äventyrade patientsäkerheten.

Skarp kritik riktades mot den privata vårdcentralen som fick fram till sista mars på sig att åtgärda bristerna. På ett extrainsatt möte på tisdagen för Norra hälso- och sjukvårdsnämnden konstaterades att bristerna inte var åtgärdade. Därför sades avtalet med Balderkliniken upp med omedelbar verkan. Därmed står Åmålsborna utan vårdcentral i den egna kommunen.

Samma dag fattade Hälso- och sjukvårdsstyrelsen, på ett ytterligare extrainsatt möte, beslut om att teckna ett tillfälligt avtal med vårdgivaren Medpro för att de ska starta en vårdcentral i Åmål. Patienter som är listade på Balderkliniken kommer att listas om till den nya vårdcentralen som ska öppna nu på fredag 12 april.

Medpro är en privat vårdgivare som i dagsläget driver fem vårdcentraler, däribland i dalsländska Brålanda.

– Det viktiga är inte hur vi löser det utan att vi löser vården för Åmålsborna. Sedan när det här har lagt sig kommer vi få ägna mycket tid åt att fundera över hur i helskotta det kunde gå så här jävla fel, säger Håkan Linnarsson (S), 2:e vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen i en kommentar till SVT.

Annons