Maher Hamoud och Zhanna Synchuk är gifta och bor tillsammans med sina två barn, Omar (2,5 år) och Kamill (8 månader), i en lägenhet i Skövde. Maher Hamoud arbetar som kärlkirurg på Skaraborgs sjukhus. Omar har börjat gå på förskola 15 timmar i veckan där han trivs bra och har skaffat kompisar.

Det kunde vara en beskrivning av en lycklig småbarnsfamilj, väl anpassad till samhället. Men familjen hotas av splittring.

Maher Hamoud är ursprungligen från Syrien och har permanent uppehållstillstånd i Sverige. Yngsta sonen Kamill har också rätt att stanna i Sverige.

Men Zhanna Synchuk och den äldsta sonen Omar får inte vara kvar. De ska utvisas till Ukraina.

— När jag varit på jobbet i åtta timmar saknar jag min son. Jag vill vara med honom och leka med honom. Vad ska jag göra för att kunna vara tillsammans med min familj? undrar Maher Hamoud

Han påpekar att Kamill fortfarande ammar.

Maher träffade Zhanna när han utbildade sig till läkare i Ukraina och de bodde tillsammans under flera år. Han återvände till Aleppo i Syrien 2013, då tiden för hans visum tog slut när utbildningen var klar. Han emigrerade via Turkiet och Grekland och kom fram till Tyskland. Där hörde han av flera att det var bra att bege sig till Sverige om man ville bilda familj, varför han åkte vidare till Sverige.

Zhanna besökte honom i Sverige och de gifte sig. Sedan reste hon tillbaka till Ukraina och planen var att hon därifrån skulle söka uppehållstillstånd genom anknytning till Maher. Men i sitt arbete på den ukrainska skattemyndigheten polisanmälde hon ett företag som låtit bli att betala stora summor i skatt. Efter detta fick Zhanna anonyma hot på telefon, som hon menar kommer från det anmälda företaget. Hon har kollegor som tidigare råkat illa ut.

— Hon blev väldigt rädd och som hennes man ville jag skydda henne. Jag tänkte att det kan jag inte göra där, men jag kan göra det här, berättar Maher.

Därför ändrade de planerna och Zhanna åkte till Sverige direkt och sökte asyl och uppehållstillstånd genom anknytning.

Hon fick göra sin första intervju i juni 2014, men det behövdes ytterligare en intervju och den genomfördes först mer än ett år senare. Vid det här laget hade hon fött parets första barn, Omar.

Sedan kom det nekande beslutet från Migrationsverket hösten 2016. Migrationsdomstolen avslog överklagan ett år senare och familjen har nu fått besked om att fallet inte tas upp i högre instans.

Enligt Migrationsdomstolen är hoten inte tillräckliga för att hon ska anses vara skyddsbehövande.

Att Zhanna Synchuk är gift med Maher Hamoud som har permanent uppehållstillstånd kan ge henne rätt till uppehållstillstånd, konstateras i domen. Men huvudregeln är att hon ska ha ansökt om och fått uppehållstillstånd före inresan i Sverige.

Annons

Det kan göras undantag från denna regel och i prövningen av detta ska ”betydelse för att upprätthålla en reglerad invandring vägas mot de olägenheter som kan uppstå för de berörda enskilda personerna” enligt domen.

Enligt domen är inte förhållandena i Ukraina svåra och Maher Hamoud skulle enligt domen kunna hälsa på i Ukraina regelbundet.

Enligt domen finns det heller inte synnerligen eller särskilt ömmande omständigheter vid en samlad bedömning av ärendet.

— Om jag inte hade haft barn kan jag förstå att jag skulle behöva åka tillbaka till Ukraina och göra om ansökan om anknytning. Jag kan förstå att det är normalt. Men nu har vi två barn och Maher har permanent uppehållstillstånd. Detta splittrar familjen, säger Zhanna Synchuk.

I överklagandet hänvisar hon till FN:s barnkonvention som Sverige skrivit under. Enligt konventionens tredje artikel ska barnets bästa komma i främsta rummet vid beslut av myndigheter, domstolar och lagstiftande organ.

Handläggningstiden för en ansökan om uppehållstillstånd genom anknytning kan vara över ett år.

— När de tittar på ärendet ser de Omar och mamman separat och Kamill och pappan separat. Varför ska familjen splittras? undrar Maher Hamoud.

Zhanna och Omar ska lämna landet innan 28 februari, men tidpunkten kan komma att skjutas upp då de behöver nya pass.

— Blir det så att de ska lämna landet kommer vi alla att lämna Sverige. För mig är min familj viktigare än Sverige, säger Maher Hamoud.

Han överväger att återvända till Syrien med sin familj.

— För mig skulle det vara bättre i Syrien, där finns det inget hot mot min familj, säger han samma vecka som det rapporteras om tilltagande strider i Syrien.

Zhanna säger att hon är rädd för att återvända till Ukraina men att det trots allt är det land hon känner bäst och att det därför för henne är det land det är enklast att återvända till.

Maher Hamoud berättar att han började jobba på sjukhuset i Borås nio månader efter att han kom till Sverige, efter intensiva studier i svenska. Nu har han arbetat ett år på Skaraborgs sjukhus som kärlkirurg.

— Alla vet att det finns en brist på läkare. Det känns som att det inte finns någon kommunikation mellan myndigheter i Sverige, säger han.

Patienter som han möter har ofta väntat lång tid på ingrepp.

— Jag försöker att inte ta ut föräldraledighet för jag tänker på min klinik. Jag vet hur mycket vi behövs. Jag försöker ta lediga halvdagar som idag, säger han.

Han säger att han har stor respekt för de äldre patienter han träffar.

— Folk som byggde Sverige, de gjorde det jättebra. De byggde ett jättebra land. Vi vill bo och leva här. Jag tänkte köpa hus här i Skövde, men vi avvaktar för vi vet inte vad som ska hända med vår familj, säger han.