Svenskt näringsliv mäter årligen företagsklimatet i landets kommuner, genom att skicka ut enkäter som besvaras av företagarna. Värt att nämna är att svarsfrekvensen i snitt är 48 procent.

— Det handlar om attityder, regler, institutioner och kunskaper som möter företagaren i vardagen, förklarar Sebastian Mårtensson.

Sebastian är projektledare på Svenskt Näringslivs Göteborgskontor, och enligt honom ser läget bra ut i Skaraborg.

— Gullspång och Tidaholm drar ner gemensamma siffran, men i övrigt har Skaraborg väldigt många ”gröna” kommuner.

Olika klimat

Årets klättrare är utan tvekan Mariestad, som gått upp 135 placeringar.

— Deras kommun har verkligen jobbat med företagsklimatet och därför är det kul när det också ger resultat.

Ledande i Skaraborg är Grästorp med en 21a placering i landet. Bland de övriga kommunerna ser utvecklingen väldigt olika ut. Tidaholm tappar hela 65 placeringar från förra året medan Falköping och Skara går upp. Skövde sjunker på listan, vilket förvånar Sebastian.

Annons

— Skövde ligger bra till och har potential. Det är som att väckarklockan har ringt men någon trycker på snooze.

Kommunernas svar

Skövdes näringslivschef Kristina Eklöf tycker inte att kommunen tryckt på någon form av snooze-knapp, men inser att det finns mycket att jobba med.

— Bra kommunikation och positiv inställning är något som alltid bör jobbas på. Det känns som att vi är på frågorna och har uppmärksammat rätt typ av frågor. Det här är inget som vänder snabbt och jag hoppas att vårt arbete kommer ge mer i framtiden.

Falköpings motsvarighet till Kristina, Magnus Sundén, talar glatt om sin kommuns framsteg.

— Vi har jobbat målmedvetet under flera år och också haft en stadig ökning i de här undersökningarna. Företagsattityder och liknande är saker som tar ett tag att arbeta in och det är kul när allt går åt rätt håll.

Tidaholm har som sagt tappat rejält i år, vilket tynger näringslivschefen Malin Lundberg.

— Det är väldigt tråkigt, men nu kommer vi ta nya tag. Främst är det attityderna bland politiker och tjänstemän som gett negativa resultat. Nu ska vi sätta nya målsättningar och göra så mycket förbättringar vi kan för att öppna dialogerna med så många företag som möjligt. Det här är absolut något som vi tar seriöst.

Näringslivschefen i Skara, Anna Sundom, kan glädjas åt en positiv rankning.

— Vi har jobbat mycket med att skapa bättra samverkan med näringslivet. Samverkar man med varandra blir det bra och även företagarna har gjort ett väldigt bra jobb. Vi är däremot bara i början av processen och vi siktar helt klart högre än så här. Det här visar på att vi är på rätt väg.

Högst upp på listan i Västra Götalands län står Vårgårda, plats 11 i landet, och längst ner ser vi Lysekil, plats 279 av 290.