Istället för närlagad mat, har maten fraktats närmare 40 mil innan den hamnar på bordet hos den enskildes hushåll.

En fråga som kommit i fokus idag är Miljö – hållbar utveckling. Måltidsavdelningen ska arbeta för att kontinuerligt minska miljöbelastningen. Kött, fågel och fisk har märkts med ursprungsland. Gällande animalier med svenskt ursprung ligger Skövde med kommunens kök i topp i Sverige. Närproducerade livsmedel kommer alltmer.

Måltidspolicyn i Skövde kommuns verksamhet ska säkerställa en hög och jämn kvalitet på de måltider som lagas och serveras. Vikten av offentliga måltiders betydelse när det gäller folkhälsan ska framhållas. Skövde har drygt 60 kök varav ca 2/3 är tillagningskök.

Vid Västsvenska EU-konferensen var rubriken ”Tack Västsvenska EU-konferensen för era klimatsmarta val”.

Tack vare menyval ni gjort så har ni sparat 8,6 CO2e per person, vilket på 100 personer blir 860 KG CO2e, drygt 500 mils bilkörning eller en flygresa Stockholm-Rom tur och retur.

Vi Liberaler verkar för att Skövde kommun förbättrar måltidshanteringen genom att använda egna köksresurser för att tillaga maten också till våra äldre med hemtjänst. Samtidigt önskar vi införa kuponger för valfria inköp hos restauranger. Från Kävlinge till Skövde är det 361 kilometer. Att tillaga maten på hemmaplan i Skövde skulle förbättra för våra äldre och samtidigt minska koldioxidutsläpp i miljöns tjänst.

Annons

Liberalerna Skövde

Ulla-Britt Hagström, ordförande

Christer Winbäck, gruppledare

Mat