Gomorron Falköping och Falbygden!

Riksväg 46 är en mycket trafikerad väg, inte minst av långtradare. Det gäller hela vägen från Ulricehamn till Falköping - en sträcka som har många samhällen. Egentligen borde det för länge sedan ha byggts en förbifart. I en tidig långtidsprognos vad gäller Falköpings kommun fanns en förbifart som berörde de två samhällena Slutarp och Kinnarp. Vägen är som sagt hårt belastad och det märks. Slitaget är omfattande och för en tid sedan omasfalterades en lång sträcka från Ulricehamn upp mot gamla Redväg. Resten av 46:an behöver också ny asfalt och på vissa avsnitt också underarbete. Där jag bor - längs 46:an - smäller det som bösskott när vissa containerbilar kör i håligheter på vägen. De håligheterna härstammar för övrigt från stambyten.

*

Så kallade plåtpoliser finns uppsatta när du passerat Timmele mot Ulricehamn, men nu ska också Falköpingsdelen få sina. Grundarbetena är klara för flera stationer räknat från sista Ulricehamnsrondellen i Falköping mot Luttra. Innan du når en första vägkorsning i Slutarp - "vid gamla Rutmans fabrik"- finns också en plåtpolis. Önskvärt hade varit en plåtpolis i höjd med Affärsgatans utfart till 46:an. Där börjar samhället Slutarp "på riktigt".

För att återgå till Ulricehamnsrondellerna i Falköping, så ser de inte inbjudande ut med allt ogräs. Just nu en skam för stan och flera besökare undrar hur tankarna går kring våra nya rondeller. Uppsnyggning måste till. I mitten på denna vecka hade inget positivt hänt. Stenmuren, som vetter mot Biltema-området, ser dock bra ut - en likadan mur av natursten finns på andra sidan 46:an. De inslagen i området är bra.

Annons

*

Jag började min journalistbana som idrottsredaktör. Det är en bra skola för journalister. Inte minst lär man sig jobba under tidspress eftersom sportevenemangen ofta är förlagda till kvällstid. Sportintresset finns kvar och stunderna i TV-soffan med fotbolls-VM har varit högtidsstunder, inte minst med tanke på Sveriges fina insats i VM i Ryssland. Jag försöker också hålla mig uppdaterad vad gäller fotbollen i övrigt. Kul att följa Piteå i damallsvenskan. Där spelar den tidigare Falköpingstjejen Madelen Janogy, som i hög grad medverkar till att Piteå toppar serien. Senast spelade hon fram till 1-0 och avgjorde sedan med sitt 2-1-mål. Det går också bra för vårt länslag Lidköping, som ligger i toppskiktet i elitettan. Här spelar sedan några veckor Maja Green som nu senast fick 20 minuters speltid, Maja har återvärt från studier i Amerika. Besmina Morina hoppade in och gjorde 4-0 på straff. De ovan nämnda tjejerna har samtliga ett förflutet i FKIK.

*

Då och då tar jag en tur i närlandskapet. Mönarp passerar jag när jag ska ta upp min närodlade potatis i en Grolandafåra hos min svåger. Och Mönarp har utvecklats sedan Lillemor och Gösta Magnusson flyttade sina bopålar dit i slutet på 1990-talet. Magnussons har funnits i Mönarpsbilden tidigt. Göstas pappa Bertil arrenderade marken redan på 60-talet och gården köptes redan 1987, om jag minns rätt. Omfattande arbete på åkrar och ängar har lagts ner av Magnussons. Vid den ytliga besiktning, som jag ägnar mig åt när jag åker gården förbi, blir jag imponerad. Den stora skaran av djur går tryggt betande i markerna.

*

Gården är känd sedan 1545 som Mönethorp - nybygget på åsen. Namn som de la Gardie, Lagerhuvud, Levenhaupt, Knorring och Soop är några som passerat revy genom århundraden. Kring sekelskiftet vet jag genom skrifterna att lektor Bellinder utvecklade företaget med odlingar, torv, mejeri, såg och kvarn. Under denna period fanns bland annat 20 statare och 12 drängar. Med andra ord en stor arbetsplats och många boningshus. Mönethorp har förvaltats väl

Magnussons flyttade sitt bostadshus i Bjurum till gården i Mönarp. Det byggdes till och blev källarkrogen Mönethorp.

Så kan det bli om kreativiteten är god.

Trevlig helg!