För ett antal år sedan lärde två intagna på Tidaholmsanstalten känna varandra. De upptäckte att de hade ett gemensamt intresse för att skriva. Det resulterade i en roman med verklighetsbakgrund, där huvudpersonen byggde på en medfånges livsöde.
Boken Män utan nåd handlade om en morddömd iranier. Han utvisades efter avtjänat straff trots att han riskerade att torteras och dödas i sitt hemland, vilket är mot svensk lag.

 

Annons


Stora delar av boken skrevs på anstalten, och författarna hade möjlighet att diskutera manus och skriva tillsammans. I handlingens centrum stod advokatbyrån Feldt & Partners.
- Nu har skrivprocessen varit betydligt mer tidskrävande, eftersom vi måste skicka vanliga brev med manuset till varandra, säger Pierre D Larancuent.
Han är fri sedan ungefär ett år, medan Ricard är kvar på Tidaholmsanstalten. Men den tröga processen hindrar inte, de är redan på gång med bok nummer tre.

 


- Vi har utvecklat en metod som gör att jag själv inte vet vem som har skrivit vad, om jag inte tittar i mina anteckningar, säger Pierre.
I den nya boken Med döden som skugga kretsar handlingen kring en seriemördare.
- Egentligen började idén med att vi visste hur upplösningen skulle bli, sen har vi byggt historien bakåt utifrån det, säger Pierre.
De vill skildra alla inblandade – förövare, utredare och poliser – så djupt som möjligt. Visa på att ingen är bara ond eller bara god.
- Kriminella har också familjer som de bryr sig om och tar hand om, säger Pierre.

 


Stor vikt läggs vid Cesar Rex, ledaren för en kriminell organisation, och hans kärlek till sin styvdotter Jessica. Utmaningarna som en dömd möter efter avtjänat straff, med att starta ett nytt liv, är också ett ämne som berörs.
Med döden som skugga är en modern pusseldeckare där läsaren gradvis får fler och fler ledtrådar för att kunna lista ut vem mördaren är.
- Vi ville ta den mest använda typen av historia, och göra något nytt av det. Upplösningen är helt oväntad.
Den 10 juni, samma dag som Ricards ansökan om att få sitt livstidsstraff omvandlat till ett tidsbestämt straff togs upp i tingsrätten, släpptes boken. Ricards ansökan avslogs, bland annat med motiveringen att han suttit för kort tid, 14 år, och att han är svårbedömd.
Så det lär dröja innan de båda författarna kan träffas igen.
- Det måste gå minst fem år efter att man frigivits för att man ska beviljas ett besökstillstånd. Även efter det är chansen liten att jag skulle få ett, det är nästan ingen idé att ansöka, säger Pierre.

 


Men om posten fortsätter sköta sig så kommer så småningom en ny bok. Den andra i serien om Feldt & Partners.
- Det var tänkt att den skulle komma nästa år, men det dröjer nog lite längre, säger Pierre D Larancuent.